Суспільство

Платформа пам’яті Меморіал оголошує конкурс серед громад на Чернігівщині для створення цифрового меморіалу

Платформа пам’яті Меморіал розробляє прототип інтерактивного цифрового Меморіалу, який вшановуватиме пам’ять загиблих захисників і цивільних жителів конкретної громади. Втілення проєкту стартує на Чернігівщині.

Команда Меморіалу шукає громаду, спільно з якою створить перший цифровий меморіал, що буде доступним для місцевих жителів та інших відвідувачів і стане частиною комеморативних практик громади. 

Що таке цифровий меморіал громади?

Це фізичний об’єкт (наприклад, сенсорний екран або ж інший носій цифрової інформації, як от бокс із екраном), який розповідатиме

історії людей, яких втратила громада у війні. Персональні історії загиблих будуть супроводжувати їхні фото, відео та інші інтерактивні матеріали.

Меморіал також розповідатиме про події, пережиті громадою під час повномасштабної війни. Цифровий меморіал за необхідності можна буде доповнювати інформацією. Він може розповідати про один населений пункт громади, або ж об’єднувати кілька населених пунктів.

“Наша команда від березня 2022 року розповідає історії загиблих захисників і цивільних жертв війни. З часом ми зрозуміли, що наша місія – не тільки фіксувати та свідчити про загиблих, а й творити нову культуру пам’яті про них. У фокусі Меморіалу – конкретні люди та їхні історії. 

Меморіал також розвиває діджитал-напрямок у сфері меморіалізації. Ми бачимо великий запит суспільства на пам’ять. Усюди людям уже сьогодні потрібні комеморативні практики – як шлях до зцілення ран, завданих війною. Цифровий меморіал – те рішення, яке може задовольняти цей запит і не бути надто поспішним, адже війна ще триває. 

Місце розташування меморіалу може бути, як частиною вже існуючого меморіального простору, так і стати тим, навколо чого цей простір може утворитися. Ми шукаємо громаду, якій небайдужа пам’ять: разом проведемо обговорення і знайдемо цифрові рішення задля вшанування пам’яті людей, чиї життя відібрала війна”, – розповіла Юлія Лозинська, шеф-редакторка Меморіалу.

Відбір громад для створення першого цифрового меморіалу спільно з платформою пам’яті стартує 2 квітня 2024 року. Охочі можуть зголошуватися до 16 квітня 2024 року. 

“Наразі у нас немає готового рішення, лише гіпотези. Як саме виглядатиме цифровий Меморіал, яку інформацію та в яких форматах міститиме – ми вигадуватимемо спільно з жителями громади та представниками креативних індустрій. Нам важливо врахувати запити місцевих жителів і створити Меморіал, який стане для них дуже своїм, зрозумілим, важливим”, – додала Лєра Лауда, співзасновниця Меморіалу. 

Бета-версія цифрового Меморіалу має бути готова до 1 серпня 2024 року. Опісля він буде доопрацьовуватися та вдосконалюватися. 

Хто може стати учасником проєкту?

  • Громади, де представники органів місцевого самоврядування готові бути активно залученими у проєкт, що передбачає два спільні воркшопи, дискусії та інші заходи у Чернігові. 
  • Громади, які мають запит або уже власні напрацювання у сфері меморіалізації, комеморативних практик.
  • Громади, які мають власну базу даних загиблих місцевих жителів, зруйнованих і відновлених будівель, яку можна використати для створення цифрового меморіалу.

Як зголоситися для участі в конкурсі?
Зголошуватися можуть представники місцевого самоврядування громад. Для цього треба заповнити коротку форму: https://cutt.ly/Yw3B6Zli

У Меморіалі також додали, що у фокусі проєкту – громади Чернігівської області, які найбільше постраждали через війну.

Про платформу пам’яті Меморіал

Платформа пам’яті Меморіал – це неурядова, некомерційна ініціатива, яку створила та розвиває агенція медійного росту “Або”. Меморіал розпочав свою роботу в березні 2022 року і відтоді щодня працює над тим, щоби розповідати історії про загиблих через війну, яку Росія розв’язала проти України, та формувати національну пам’ять України. 

Меморіал збирає свідчення про воєнні злочини Росії, розповідає історії загиблих цивільних людей, а також українських захисників і є єдиними проектом, який збирає історії і про цивільних, і про військових на одному майданчику.

Місія Меморіалу – творити нову культуру пам’яті про загиблих в Україні.

Команда організовує виставки, знімає документальні фільми та програму про практики пам’яті за кордоном і в Україні, разом із партнерами показує історії загиблих у відкритому просторі – ролики про полеглих військових можна побачити на екранах торгових центрів, вокзалів, у кінотеатрах та потягах “Інтерсіті”.

Ще статті по темі

Back to top button