Суспільство

Погода наприкінці січня: прогноз синоптиків та народні прикмети

На вихідних очікується малохмарна погода, температура повітря опуститься до трьох-п’яти градусів морозу, повідомляють в Укргідрометцетрі.

Але вже на наступному тижні на українців чекає різке похолодання – на сході стовпчик опуститься до 15 градусів нижче нуля вдень.

Прогноз погоди на тиждень

У суботу, 28 січня, в Україні, згідно з прогнозом синоптиків, очікується малохмарна погода. Найхолодніше в цей день буде на сході – тут стовпчик термометра вдень опуститься до позначки дев’ять градусів морозу.

У південних областях температура повітря вдень коливатиметься в межах від двох до чотирьох градусів нижче нуля. Така ж погода очікується і в центрі країни. На півночі, заході і в столиці – від одного до трьох градусів морозу.

29 січня незначно похолодає на сході – до семи градусів нижче нуля. На решті території країни стовпчик термометра коливатиметься між позначками один-три градуси нижче нуля.

30 січня синоптики прогнозують різке похолодання на сході країни – до 15 градусів морозу вдень. У Дніпропетровській області в цей день похолодає до 11 градусів нижче нуля. На півночі стовпчик термометра опуститься до п’яти градусів нижче нуля. У столиці можливо похолодання до чотирьох градусів морозу вдень.

У той же час в центрі і на півдні температура повітря буде коливатися між відмітками від двох до чотирьох градусів морозу. У західних областях – від одного до трьох градусів морозу. На всій території країни очікується мінлива хмарність. Така ж погода очікується і 31 січня.

Народний прогноз погоди

28 січня вшановується пам’ять преподобного Павла Фівейського та Іоанна Кущника. У колишні часи була така приказка: “Петро-Павло дня додав”, що вказувало на збільшення світлової частини дня.

За старих часів, щоб дізнатися погоду, спостерігали за небом. Якщо зірки сильно блищать, то бути морозу, а якщо вони тьмяні, то буде тепло.

Якщо з півночі приходили хмари, то відлиги не чекали. Сніговий буран вдень на Павла віщував міцний мороз вночі.

29 січня відзначається день поклоніння чесним ланцюгах апостола Петра. У народі цей день називали Петро-полукорм, оскільки до цього часу у селян виходила половина зимового корму для худоби.

З цього приводу народ примітив: “Якщо в коморах житнього хліба залишилося більше половини, бути хорошому врожаю”. Погоду в цей день передбачав вітер: якщо він дув з північної сторони, очікували сильного морозу

30 січня вшановується пам’ять преподобного Антонія Великого. У колишні часи цей день називали Антон Перезимник – саме 30 січня вважалося серединою зими. У цей день часто траплялися відлиги, а слідом за ними наступали сильні морози.

Звідси і прикмета, що зимового тепла вірити не можна: “Перезимник обнадіє, обтеплить, а потім обдурить – все морозом стягне”. Якщо на Антонія небо заволікається хмарами, очікували хуртовини.

31 січня вшановується пам’ять святителів Афанасія і Кирила. Цей день називали “Афанасій-ломонос”, оскільки стояли люті Афанасієвські морози: “Ломонос морозить ніс”, “Прийшов Афанасій Ломонос – бережи щоки і ніс”.

Якщо в цей день був пурпурний захід, то до ранку чекали великого снігопаду, морозу і вітру. Погоду передбачали і ворони: якщо вони літали зграями, треба було готуватися до сильних морозів.

1 лютого відзначається день пам’яті преподобного Макарія Великого. Якщо на Макарія погода стояла ясна або траплялася крапель, то очікували ранню весну: “Коли крапель – у весну ранню вір”. А ось якщо ввечері на небі було багато зірок, то зима ще довго обіцяла протриматися.

Якщо на Макарія кружляла заметіль, то вірили, що ще довго буде заметільна погода. Цей день називали ще громницею, оскільки це єдиний день взимку, коли може трапитися гроза.

Ще статті по темі

Back to top button