Суспільство

Погодні коливання: як позбутися метеозалежності

Під час зміни погодних умов можуть доволі різко коливатися температура, тиск і вологість повітря. Особливо на самопочуття людини впливають «стрибки» атмосферного тиску. Тоді виникають головний біль, загальне нездужання, біль у суглобах та інші прояви поганого самопочуття.

Здебільшого «люди-барометри» страждають різноманітними серцево-судинними захворюваннями, багато працюють, мало відпочивають, погано сплять, а вранці почуваються втомленими. Крім того, до метеозалежних належать алергіки, неврастеніки, хворі на хронічні недуги дихальної та опорно-рухової систем. За нестабільної погоди вони здебільшого відчувають загальну слабкість, проблеми з диханням, біль у суглобах. Найнебезпечнішими проявами метеозалежності є інфаркти та інсульти, гострі порушення мозкового кровообігу – стани, що потребують негайного втручання медиків. Словом, зміна погоди може спричинити безліч негараздів людям, які чутливі до її коливань.

Утім, чернігівські медики кажуть, що таким станам можна і треба запобігати. Кажуть, що люди, які здебільшого знають, що погода має вплив на їхнє здоров’я, завчасно готуються до цього — приймають призначені їм ліки, корегують дієту, частіше відвідують лікаря. А для тих, хто вперше постає перед такими проблемами, рекомендують ось що: у разі погіршення самопочуття під час зміни погоди обов’язково проконсультуватися з кардіологом, який призначить відповідні дослідження – ЕКГ, УЗД серця і судин тощо. У розмові з лікарем буде визначено чинники ризику, а в разі необхідності – консультації інших спеціалістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова книжка про війну: «Чернігів: погляд із блокадного міста»

Особливу увагу слід приділити профілактиці погіршення самопочуття. Є кілька правил, дотримуючись яких почуватиметеся комфортно: рухливий спосіб життя (вважається, якщо людина без протипоказань для цього щодня проходить 2-3 кілометри, вона продовжить тривалість свого життя на 5-6 років), влітку – плавання, щовечора – обмивання нижніх кінцівок холодною водою (таким чином загартовуються судини та зміцнюється імунітет). Звісно, не нехтуйте вживанням свіжих овочів і фруктів, які багаті не тільки вітамінами, а й антиоксидантами. Стежте за своєю вагою, адже зайві кілограми мають негативне навантаження не тільки на травну, а й на серцево-судинну систему, щодня вимірюйте артеріальний тиск, намагайтеся тримати його в діапазоні 120-130 на 80-85 мм рт ст.

Мабуть, не варто й казати про те, що людям, які не бажають бути залежними від погоди, не слід курити та вживати алкоголь, адже ці потужні фактори ризику не тільки здатні спровокувати метеозалежність, а й зумовити безліч інших негараздів зі здоров’ям.

Також лікарі радять не нервувати через дрібниці, їсти свіжі страви, не зловживати кавою, пити чисту воду. І хоч як було б це важко у нинішній непростий час, не втрачати позитивного ставлення до світу та віри в нашу Перемогу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button