Суспільство

Поліцейські труднощі по-чернігівськи

На тлі активно розтиражованого питання надання «презумпції невинуватості» патрульній поліції, виявляється, влада навіть не подбала про забезпечення елементарних процедур для швидкого вирішення найпоширеніших правопорушень.

ЧЕline розглянув чотири види правопорушень, які найчастіше можуть завдати клопоту нашим співгромадянам, поцікавившись у поліції про її дії в цих випадках.

Паркування автомобілів у зеленій зоні та на тротуарах

Щоб покарати порушника за те, що він надовго залишає автомобіль у місцях руху пішоходів та росту зелених насаджень (при цьому водія немає на місці), за словами речника патрульної служби Віталія Копистка, необхідно пройти справжні «вогонь, воду і мідні труби».

Так, по-перше, правопорушення фіксується (фото, відео), якщо власник авто присутній, тоді на нього складається адміністративний протокол – і проблем немає. Але здебільшого водія немає біля машини, тоді й починаються пригоди в безкінечності.

Спершу на автомобіль дається орієнтування, і, в разі якщо він буде виявлений, на водія складається протокол. Але й тут є своя особливість: протокол може скласти і вручити порушнику тільки той патрульний, який зафіксував це правопорушення з самого початку. Тобто патрульний, який затримав, має викликати свого колегу на місце затримання. І весь цей «детектив» коштуватиме порушнику всього 255 гривень штрафу. Якщо порушення є повторним, воно карається 680 гривнями і позбавленням права керувати транспортним засобом на строк від 3 місяців до одного року.

«На всі такі порушення ми просто не встигаємо реагувати. Частіше ми виїжджаємо на звернення громадян, коли пишуть на нашу офіційну сторінку на Фейсбуці. Таких порушень багато, люди кидають машини, де їм хочеться. Ми не можемо, як у США, квитанцію на лобове скло покласти і все.

Кількість протоколів, складених на це правопорушення, точно встановити неможливо, оскільки воно кваліфікується однією статтею з іншими «злочинами», вчиненими транспортними засобами, наприклад, перевищенням швидкості, тощо. Всього з середини лютого було складено 3 279 протоколів за цією статтею. На тротуарі машина може стояти тільки під час завантаження-вивантаження товару та для висадки пасажирів», — говорить Віталій Копистко.

img_1410

Стихійна торгівля

«Стихійна торгівля регулюється так, як це було влітку, коли журналісти показали поліцію не з найкращого боку», — речник поліції згадує бійку з поліцією біля привокзального ринку.

-Людей намагаємося вмовити, пояснити, оскільки поліцію хочуть перевести на сервісну службу, а не в каральний орган. Ми більше вмовляємо не порушувати закон. Якщо люди зовсім не розуміють і не хочуть реагувати на наші слова, на них складаємо адміністративні протоколи. Проте приймає щодо них рішення не поліція, а адміністративна комісія. Вона діє при районних у містах радах, тобто Новозаводська і Деснянська. Переважно вона займаються всіма правопорушеннями у сфері благоустрою.

Усього від початку роботи патрульної поліції за стихійну торгівлю було складено 21 протокол. Так мало тому, що часто патрульні діяли спільно з дільничними, і протокол складали останні. Штраф за це порушення становить від 340 до 1360 гривень.

Галаслива п’яна компанія

Якщо після 22.00 ви бачите (чуєте) галасливу компанію, варто одразу телефонувати 102. Саме таку пораду дає патрульна поліція. Штраф за це порушення буде більш скромний, аніж за попередні, від 85 до 255 гривень.

До речі, приймаються й анонімні дзвінки.

«На номер 102 приймає виклик диспетчерська служба. З минулого року вони є окремим органом у системі МВС. Патрульна поліція не має до неї стосунку. Патрульний отримує виклик на планшет і не контактує з позивачем. Часто бувають і анонімні дзвінки, на це ми також реагуємо. Сьогодні диспетчери вже не можуть приховати якесь звернення. Щойно оператор підняв трубку, розмова записується. Це контроль. Комп’ютер сам фіксує розмову».

За статтею, що регулює покарання за цим правопорушенням, цього року звернень (покарань) не було.

Сміття на вулиці, в під’їзді

Викидання обгортки з цукерки або іншого сміття в непередбаченому для цього місці карається за тією же статтею, що й стихійна торгівля. Це питання сфери благоустрою, яким займається знову ж таки адміністративна комісія при райрадах в місті, після того як поліція склала протокол.

«За цим правопорушенням не було звернень, і статистика окремо не ведеться. Передбачений штраф від 340 до 1360 гривень», — зазначив Віталій Копистко.

До речі, при всіх порушеннях закону, якщо порушник відмовляється назвати себе та реагувати на слова поліцейських, вони можуть затримати його на термін до 3 годин для встановлення особи.

Ще статті по темі

Back to top button