Суспільство

«Поліцейський офіцер громади»: як Чернігівщина впроваджує нові стандарти охорони правопорядку

Україна змінює підхід до охорони правопорядку шляхом розвитку осередків поліцейських у громадах. Із цією метою ще в далекому 2018 році керівництво Національної поліції ініціювало проєкт «Поліцейський офіцер громади», офіційно він стартував 28 травня 2019 року, коли 34 поліцейські офіцери громади розпочали службу в 22-х об’єднаних територіальних громадах Дніпропетровської області. На Чернігівщині також активно почали навчати кандидатів і відкривати нові поліцейські станції, а 15 листопада 2022 року розпочав роботу перший в області поліцейський офіцер громади. Які результати впровадження маємо на сьогодні, ми поцікавилися в речниці Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Наталії Слабеняк.

Які головні завдання повинен вирішити проєкт і хто може стати поліцейським офіцером громади?

Це проєкт орієнтований на вирішення безпекових потреб у кожній конкретній громаді, яка має такого поліцейського офіцера. Слід відзначити, що поліцейський офіцер не тільки працює в громаді, а й ще постійно проживає в ній. Це девіз проєкту – «Я тут». Тобто він увесь час займається виключно безпековими питаннями та якісним поліцейським сервісом для мешканців. Він залучений до всіх процесів у громаді, бере активну участь у різноманітних заходах, налагоджує комунікацію з кожним мешканцем, щоб його всі знали та мали номер його телефону.

Ним може стати чинний поліцейський. Після подання своєї кандидатури він проходить спеціалізоване навчання та конкурс. Реалізація завжди відбувається у співпраці з громадою, тобто за її сприяння та фінансування відбувається придбання спеціалізованої автівки та забезпечення поліцейського офіцера приміщенням, у якому він працюватиме, а саме: облаштування поліцейської станції. Вона теж повинна відповідати вимогам і бути доступною особам з інвалідністю.

У нашій області старт проєкту відбувся в Ічнянській територіальній громаді: 29-річний Олександр Генці став першим на Чернігівщині поліцейським офіцером громади. Станом на сьогодні проєкт «Поліцейський офіцер громади» вже працює в 11 ТГ – у Сновській, Бобровицькій, Корюківській, Носівській, Батуринській, Деснянській, Семенівській, Варвинській, Менській, Ічнянській та Понорницькій.

Чим займається поліцейський офіцер і які його повноваження?

Головне завдання поліцейського офіцера громади – орієнтуватися на потреби місцевого населення, забезпечувати порядок і безпеку в громаді. Особлива увага приділяється превентивній та профілактичній роботі, тобто поліцейський працює на запобігання злочинів. Вона проводиться з усіма віковими категоріями. Наприклад, це антишахрайські бесіди з людьми похилого віку. З дітьми проводяться профілактичні бесіди та уроки в навчальних закладах. Постійно тримають на контролі сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Поліцейські офіцери мають доступ до унікального обладнання, такого як помпові рушниці, гідравлічні ножиці та бензопили, що дає їм змогу ефективно реагувати на різні ситуації, які можуть виникнути в їхніх громадах.

Поліцейський офіцер громади може фіксувати проступки, так би мовити, неважкі злочини. А якщо трапляються тяжкі злочини, він може залучати слідчо-оперативну групу чи колег з іншого підрозділу.

Якщо мешканець бачить злочин, йому треба телефонувати «102» чи можна напряму одразу до офіцера?

Мешканець може напряму зателефонувати до офіцера, оскільки він постійно перебуває в громаді, то може швидше виїхати та відреагувати на ту чи іншу ситуацію, починаючи від охорони публічного порядку, безпеки дорожнього руху чи ситуації в сім’ї, закінчуючи допомогою людині старшого віку в побутових питаннях.

Чи планується найближчим часом розширення списку громад, у яких діє проєкт?

Уже 53 громади області приєдналися до реалізації проєкту, тобто висловили намір про готовність відкривати поліцейські станції, спільно шукати кандидатів і т.д. В області працюють 34 поліцейські станції. І зараз троє кандидатів уже проходять навчання, тобто так, найближчим часом і в інших громадах працюватиме поліцейський офіцер.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася: Марина Кирієнко

Фото: ГУ НП у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button