Суспільство

Поля лохини: На Городнянщині закладають сад

Ні для кого не є таємницею, що на території Городнянщини ще вистачає покинутих полів, колишньої ріллі під самонасіяним лісом, луків, пустирів та інших занедбаних земель. Останнім часом деякі сільгоспвиробники активізувались і почали розробляти ці покинуті напризволяще гектари.

Більшість аграріїв узялися відновлювати ріллю, а от у ТОВ «Зелена поляна 2016» до використання занедбаних земель підійшли інакше. Поміж Слободою та Здрягівкою на колишньому пасовищі посадили поле лохини (рос.: голубики). Тепер аж чотири гектари прикрашають стрункі ряди вже плідних кущів цієї смачної й корисної ягоди сортів «Блю Джей», «Чандлер», «Блю Кропп» та «Блю Голд».

– Років тридцять тому тут була рілля, потім просто луки, на яких час від часу випасали худобу. Згодом цей земельний наділ так здичавів, що тут навіть завелася грибниця трюфелів і це стало визначальним фактором для вирощування лохини. Бо кореням ягідних кущів потрібні симбіотичні гриби, які разом утворюють симбіоз у вигляді мікоризи, – пояснив директор господарства Роман Макухін.

Роман Олександрович є давнім прихильником й активним популяризатором ведення сільського господарства в біодинамічному форматі, що нині є найефективнішою альтернативою традиційного в нас «промислового» сільського господарства.

Засновники цієї органічної технології – австрієць Рудольф Штайнер і українець Алекс Подолинський практично довели можливість ведення рослинництва без внесення мінеральних добрив і хімічних речовин без виснаження родючості ґрунтів, при цьому гумусний шар навіть зростає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реліктові рослини та екзотична фауна: в Чернігові розмістився унікальний ботанічний сад

64366767_594526704374694_4290485149734273024_nСуть методу полягає в тому, що за умови бережливого ставлення до землі, в ній активуються мікробіологічні процеси природними активаторами, а також максимально використовується природний потенціал рослин шляхом правильного підбору не тільки культур, а й сортів для конкретного поля. Тому вибір лохини як основної культури – це не данина моді, а науково виважене рішення.

Під час закладання плантації постали перед деякими труднощами. Найважче було організувати крапельний полив усієї плантації, бо ягідні кущі полюбляють вологу. Це питання тимчасово вирішено за допомогою мотопомпи і генератора, однак подачу води вже переводять на електричні насоси, які працюватимуть від сонячних батарей.

Джерело: Новини Городнянщини

Ще статті по темі

Back to top button