Суспільство

Померла акторка Чернігівського драмтеатру, заслужена артистка України Марія Бебешко

17 листопада 2019 року перестало битися серце високообдарованої, творчої людини – заслуженої артистки України Марії Бебешко. Прощання з нею відбудеться 19 листопада о 12:00 у ритуальній залі Чернігівської міськлікарні №2.

Про це повідомляє Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові помер народний художник України

Бебешко Марія Іванівна народилася у селі Линовиця Прилуцького району на Чернігівщині. З дитинства Марія захоплювалася українською піснею і народними танцями, грала у драматичному гуртку Линовицької школи. Протягом свого творчого життя працювала в українських музично-драматичних театрах: спочатку в Орининському пересувному музично-драматичному театрі Кам’янець-Подільської області (1938–1940 рр.), потім у Прилуцькому музично-драматичному театрі (1943–1948 рр.), а з 1948 до 1969 року – у Чернігівському обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка.

Творчий шлях актриси Марії Бебешко був позначений цікавими ролями, яскравими образами, створеними на театральній сцені. Почавши з епізодичних ролей, вона згодом стала грати Наталку в «Наталці-Полтавці» Івана Котляревського, Уляну у «Сватанні на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ’яненка, Галю в «Майській ночі» Миколи Гоголя, Софію в «Безталанній» Івана Карпенка-Карого, Хотину в «Сорочинському ярмарку» Михайла Старицького.

Особливість акторського обдарування Марії Іванівні полягала у багатогранній розмаїтості творчої палітри, що створювало широкі можливості для участі у різножанрових спектаклях. Упродовж своєї роботи в Чернігівському театрі артистка створила цілу галерею жіночих образів: Маруся («Маруся Богуславка» Михайла Старицького), Аза («Циганка Аза» Михайла Старицького), Галя («Назар Стодоля» Тараса Шевченка), Оксана та Одарка («Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського, Катерина (опера «Катерина» Миколи Аркаса), Уляна («Потомки запорожців» Олександра Довженка), Тетяна («Розлом» Бориса Лавреньова) та інші.

Серед творчих робіт актриси була і роль Зої Жмут у виставі «Вовчиха» Ольги Кобилянської, з якою вона приїздила в рідне село у 60-х роках минулого століття.

Творчості Марії Бебешко були притаманні емоційна сила та психологічна глибина розкриття характерів своїх героїнь, талановите втілення на сцені режисерського задуму, що завжди знаходило схвальний відгук у серцях глядачів.

За високі творчі досягнення та значний особистий внесок у скарбницю українського національного театрального мистецтва М.І.Бебешко у 1966 році бул удостоєна почесного звання «Заслужена артистка Української РСР».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button