Суспільство

Понад 1600 ляльок: чоловік із Чернігівщини назбирав величезну колекцію порцелянових іграшок

Іграшки – це невід’ємний атрибут дитинства. І що вони різноманітніші, то краще. Адже гра, зокрема з іграшками – це основний вид діяльності дошкільника, завдяки якому розвиваються емоційні та соціальні навички дитини.

Утім, із часом діти ростуть, і вчорашні улюблені ляльки стають уже не такими й потрібними. Тож їх віддають, дарують іншим чи кудись складають і забувають про них. Між тим, є люди, які колекціонують іграшки, зокрема Сергій Коноваленко із селища Добрянка. До речі, нині частину іграшок із його колекції можна побачити на виставці в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній». Там представлені переважно заводні ляльки.

Свою колекцію чоловік збирає понад 10 років, тож вона вже дуже велика. Але пан Сергій прагне, щоб все було до ладу і щоб ляльки не були розкидані абияк.

У колекції – тисячі ляльок, дитячих іграшок, казкових будиночків і новорічних прикрас. Є раритетні ляльки, яким більше як сотня років, і сучасні. Багато з них пан Сергій сам купив (часто на ринках, де продають усякий непотріб) або друзі, знайомі та навіть майстри-лялькарі подарували. Усім їм Сергій Коноваленко щиро вдячний.

«Буває, що відвідувачі запитують: а що це за папірці біля іграшок? То відповідаю, що це їхні «паспорти». Практика така з’явилася після того, як одна жінка подарувала мені дореволюційного ведмедика, а ще ляльку й песика. І разом із ними простягнула листок паперу, на якому було написано, звідки й коли ці іграшки в неї взялися, й таке інше», – розповів Сергій Коноваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівському Валу облаштували лялькове царство (Фото)

Про свою колекцію господар може розповідати годинами, адже збирання, реставрація, а нині вже й виготовлення переросли з хобі у справу життя.

Особлива гордість господаря – колекція порцелянових ляльок, у якій налічується понад 1650 експонатів. І пан Сергій вважає, що навряд чи хтось має більше! Це рекорд, який зареєстрували представники Книги рекордів України. Проте відповідного сертифіката власник унікального зібрання не має, бо за нього треба було заплатити близько 20 тисяч гривень. Для пенсіонера з Сіверської глибинки це захмарні кошти.

А найулюбленіші ляльки Сергія Коноваленка – це українка й українець, їх йому подарували сини.

Пан Сергій пригадує, що торік, як почалося повномасштабне вороже вторгнення, із Добрянки нікуди не виїжджав. Про долю колекції, звісно, думав, тому, проклинаючи ворогів, спершу заходився її ховати та демонтувати.

«А потім, щоб вийти зі ступору, всі ящики розпечатав – і експонати зайняли своє місце. Я від того був задоволений. Нині найбільша насолода – емоції людей, які знову почали приходити та приїжджати, аби хоч ненадовго повернутися в своє дитинство», – каже Сергій Коноваленко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button