Суспільство

«Понад 650 км забруднено. Жоден організм не вижив»: Десна стала першою повністю мертвою річкою в Європі

За словами голови Чернігівської екологічної інспекції Сергія Жука, Десна, що влітку постраждала від забруднення, стала першою повністю мертвою річкою в Європі.

Про це йдеться у спецрепортажі The Guardian

17 серпня 2024 року тут було виявлено токсичну пляму, що йшла від прикордонного села Тьоткіне в росії. До Сейму у величезних кількостях скинули хімічні відходи цукрового заводу. Серед них були аміак, магній та інші отруйні нітрати. На той час в околицях тривали запеклі бої. Збройні Сили України розпочали раптове вторгнення до росії та захопили територію в курській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 23-річна водійка загинула, двоє неповнолітніх дітей – у лікарні: смертельна ДТП на Чернігівщині

Очільник екоінспекції також сказав, що річка відновиться за кілька років. За його словами, малоймовірно, що це станеться, допоки тривають бойові дії у курській області росії. Збройні Сили України підірвали мости через Сейм, додавши палива та сміття до згубної суміші. Навколо Чернігова місцеві помічники, деякі з них на човнах, зібрали приблизно 44 тонн мертвої риби.

Аварійні бригади використовували компресори для закачування кисню в Десну, щоб дати рибі, яка залишилася, більше шансів на виживання. Нещодавні дощі розсіяли частину токсинів. Але визнано, що ситуація – гнітюча.

Джерело: https://foreignukraines.com

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button