Суспільство

Понад півтисячі чернігівців порушують правила споживання газу

За вісім місяців 2017 року фахівці ПАТ «Чернігівгаз» перевірили технічний стан мереж і роботу газових приладів у понад 100 тис. споживачів Чернігівської області.

У ході перевірки було виявлено 544 порушення правил безпеки систем газопостачання, які безпосередньо загрожували здоров`ю і життю клієнтів компанії.

Загалом було обстежено 24,4 тис. квартир і майже 76 тис. приватних будинків. Серед зафіксованих порушень – 437 випадків використання несправного газового обладнання, більше сотні самовільно встановлених приладів, у шістьох випадках у приміщенні була відсутня тяга і в чотирьох виявили втручання в роботу димовентканалів. За результатами обстеження на об’єкти було призупинено газопостачання до моменту усунення споживачами всіх порушень.

Попри те, що ігнорування правил безпеки при використанні газу в побуті загрожує життю та здоров’ю як мешканців помешкань, так і навколишніх, споживачі часто ігнорують попередження газовиків, не допускають їх до обстеження системи та навіть не квапляться усувати порушення.

«Близько трьох тисяч клієнтів узагалі не допустили наших співробітників до помешкань. Хоча, за договором розподілу природного газу, споживач зобов`язаний забезпечити безперешкодний доступ на власні об’єкти чи земельну ділянку представникам «Чернігівгазу» для виконання службових обов’язків. Такими діями споживачі насамперед шкодять собі. Адже вчасно виявлені та усунуті несправності газового обладнання вбережуть їх і навколишніх від нещасних випадків», – наголосив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, компанія також може здійснювати позапланові перевірки роботи газорозподільної системи. Наприклад, у рамках підготовки до опалювального сезону газовики Чернігівщини сьогодні активно працюють над обстеженням регуляторів тиску в приватних будинках для виявлення витоків газу. Наявність витоку на редукторі свідчить про те, що прилад вийшов із ладу і підлягає ремонту або заміні, які здійснюються за рахунок споживача. У цьому випадку правила безпеки також передбачають тимчасове призупинення газопостачання. На сьогодні в Чернігівській області виявлено понад 560 таких фактів.

«Законодавством на «Чернігівгаз» покладені функції із забезпечення надійної та безаварійної поставки газу споживачам. Витік газу на несправному обладнанні – це не лише небезпечна ситуація, за якої необхідно зупинити постачання газу на об’єкт, а також зайві витрати газу. Тому газопостачання споживачам одразу відновлюється після усунення усіх порушень», – зазначив Віталій Черчович.

На сьогодні ПАТ «Чернігівгаз» обслуговує понад 350 тис. квартир і приватних газифікованих осель. Із них 89 тис. обладнані лише газовими плитами, 27 тис. проточними водонагрівачами, 234 тис. опалювальними котлами або конвекторами.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button