Суспільство

Поради чернігівцям, як виготовити безкоштовне добриво та заощадити 340 гривень

Із приходом весни й осені міста та села Чернігівщини поглинає густий димовий смог, що завдає непоправної шкоди всьому живому.

Люди з різними хронічними хворобами в цей час намагаються не показувати носа на вулицю і не пускають гуляти дітей. А щоденні зведення еменесників рясніють повідомленнями про пожежі в житловому секторі на полях чи лісах.

Це часто стається через спалювання сухого листя і рослинності, коли вогонь може забрати господарські будівлі, хати і навіть людські життя.

Чернігівські екологи підтвердили ЧЕline, що спалювання сухого листя – це справжнісінька біда. Бо навіть якщо після розведення багаття всі залишаються живі й неушкоджені атмосфера зазнає негативного пливу.

За словами еколога Юрія Карпенка, спалювати листя некорисно і небезпечно. Адже його можна використовувати як безкоштовне добриво.

«Листя – це органічна біомаса, яку легко перетворити на перегній. Для цього його треба закомпостувати, і через два роки матимемо добриво для газонів, клумб чи декоративних ділянок. Але якщо це листя з придорожньої смуги, його треба консервувати і складати окремо, тому що в ньому є іони важких металів. У Чернігові збирає листя КП «Зеленбуд» і консервує його на території Ялівщини. А на своїх подвір’ях люди можуть зробити для листя маленькі компостні ями розміром метр на два», – сказав еколог.

До речі, спалювати суху рослинність заборонено і в містах, і в селах. За це передбачається адміністративна відповідальність, тобто штраф. Для організацій – 850 гривень, а для людей – 340.

Як повідомив ЧЕline начальник одного з профільних відділів Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Володимир Шульга, щороку на Чернігівщині за спалювання сухої рослинності штрафують багато суб’єктів господарювання і людей.

«У Чернігові й інших населених пунктах області листя можна вивозити на сміттєзвалища або складати в компостні ями», – сказав Володимир Шульга.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button