Суспільство

Позбулися «діри» для ухилянтів: Міносвіти змінило правила вступу на аспірантуру

Міністерство освіти і науки ухвалило рішення змінити правила вступу на аспірантуру. Це має допомогти у боротьбі з ухилянтами від мобілізації.

Про це повідомив голова відомства Оксен Лісовий у Facebook.

За його словами, МОН залишить Єдиний вступний іспит, а прохідний бал з ТЗНК складатиме 160. Водночас іноземна мова не буде обов’язковою.

Крім того, вступити на аспірантуру за контрактом можна буде лише на заочну або вечірню форми, що не дає права на відстрочку. МОН також збільшує кількість державних місць із 3200 до 7000, щоб «не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ялівщині провели толоку

«До початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько 7-8 тисяч людей. Вступали на підставі іспитів безпосередньо у ЗВО та наукових установах», – розповів міністр.

Цього ж року для здачі ЄВІ, щоб потім вступити на аспірантуру, зареєструвалося 246 189 осіб. З них 91561, або 79% вступників — це чоловіки.

«Те, що система освіти стала такою «дірою» для ухилянства свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію. Бо якість освіти і цінності, які плекаються в цій системі, мають значення», – резюмував Лісовий.

Міністр також попросив повідомляти правоохоронні органи про всі факти фіктивного навчання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Слово і діло

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button