Суспільство

Пожежі та дикі тварини прикордоння: чи є порятунок

Від постійних обстрілів повсякчас горить прикордоння Чернігівщини. Тож через постійну небезпеку для життя із сіл, що розташовуються зовсім поблизу до кордону, повиїжджали люди.

Але горять не тільки людські домівки, а й ліси, населені різними звірами. Тож що стається з тваринами: вони гинуть у вогні чи відбувається масова міграція на інші безпечні території?

У цьому питанні розбиралися разом з Андрієм Сагайдаком, засновником Природничого центру «Міжрічинська пуща».

Пан Андрій каже, що насправді кожна тварина має територію, на якій вона живе і за яку тримається.

«Якщо це хижаки, то вони охороняють свою територію і не пускають туди інших представників свого виду, мітять територію. До речі, хижі тварини, рисі чи вовки, дуже серйозно свою територію тримають, охороняють. Це пов’язано з тим, що вони полюють на цій території, це наче їхні мисливські угіддя, й інших хижаків вони не можуть потерпіти на своїй території, бо на всіх просто не вистачить здобичі. І тому вони дуже територіальні.

Це стосується і копитних тварин. І той же заєць, якщо його під час полювання переслідують із собаками, він не біжить кудись дуже далеко, а починає робити кола в межах своєї території, на якій він живе і за яку зазвичай не виходить. Бо сусідні території зайняті іншими такими ж тваринами», – розповів Андрій Сагайдак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Важко працювати в галузі культури, особливо зважаючи на реалії оплати праці та великий спектр завдань»: ситуація на Чернігівщині

Але це аж ніяк не означає, що лісові жителі гинуть у вогні. Хіба що маленькі тваринки, які не можуть втекти.

«Це, наприклад, мишоподібні гризуни, землерийки. Навесні – молоді тварини. А дорослі тварини, розміром, наприклад, із зайця, лисицю, козулю, кабана і більші, в пожежах переважно не гинуть. Вони просто відходять убік, адже території, які вони контролюють, доволі великі. Якщо це рись, то в самця – 30 тисяч гектарів. Якщо загоряння сталося навіть на 500 гектарах, то це на нього ніби й не впливає. Якщо це якась козуля, то в неї там значно менше територій, бо в травоїдних тварин території відносно невеликі. Однак копитні все одно відсунуться десь на сусідню територію. Але так, щоб піти, наприклад, з одного кінця області в інший і шукати вільну територію, то це нехарактерна поведінка», – пояснив Андрій Сагайдак.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button