Суспільство

Працюють на два міста: реалії чернігівських волонтерів, які опікуються онкогематологічно хворими дітьми

Волонтери громадської організації «Evum» уже декілька років є надійною підтримкою для онкогематологічно хворих дітей із Чернігівської обласної дитячої лікарні. Минулий 2022 рік став найтяжчим не тільки в житті кожного волонтера, а й для організації загалом (докладніше ми розповідали тут https://cheline.com.ua/people/lyudi-sergij-zosimenko-pro-volonterstvo-vijnu-ta-evakuatsiyu-dityachogo-viddilennya-onkogematologiyi-307992), утім, і тут керівники ГО змогли знайти нові можливості для розвитку та подальшого руху.

Про це розповідає співзасновник ГО Сергій Зосименко.

Пане Сергію, розкажіть, як зараз працює організація, які виклики є сьогодні?

Оскільки під час активних бойових дій у Чернігові ми здійснювали евакуацію маленьких пацієнтів і їхніх батьків до безпечних територій, то можна сказати, що нашою другою домівкою стало місто Львів. У місцевій дитячій лікарні Святого Миколая влітку відкрилося онкологічне відділення, ми познайомилися з його персоналом і вирішили допомагати цьому відділенню та дітям, які там лікуються, так само, як і в Чернігові. Ключовим моментом у прийнятті такого рішення було те, що тут лікуються переважно діти з тих регіонів України, де наразі тривають активні бойові дії.

Тож зараз наша організація працює одразу на два міста – Чернігів і Львів.

У Чернігові ми й надалі продовжуємо супроводжувати наших пацієнтів і їхні родини в лікуванні. Купуємо ліки за потреби,спеціалізоване харчування, допомагаємо пройти ту чи іншу діагностичну або лікувальну процедуру. Доставляємо біоматеріали на дослідження до київських лабораторій.

Крім того, в Чернігівській області є родини, які ми підтримуємо продуктовими наборами.

Також продовжуємо забезпечувати відділення необхідним обладнанням – якпобутовим, так і медичним. Адже наша філософія та ціль полягаютьу тому, щоб для мами та дитини створити умови для лікування та перебування у відділенні. Ми для цього купуємо медичне обладнання, меблі, витратні матеріали, ліки. Також створюємо зручні побутові умови перебування у відділенні, що будуть максимально наближені до домашніх. І ми продовжуємо це робити і сьогодні. Нещодавно от придбали та встановили сушильну машину.

У Львові підтримуємо дітей, які перебувають тут в онковідділенні лікарні Святого Миколая. Як я вже сказав, це не тільки місцеві дітлахи, а й діти переважно з регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Також нашезавдання – забезпечитивідділення всім необхідним, підтримати дітей і їхніх батьків,із якими ми на цілодобовому зв’язку. Ми проводимо різноманітні івенти як у Чернігові, так і у Львові. Вітаємо дітей із днями народження.

На 19 грудня ми зазвичай проводили акцію «Здійсни мрію» і дарували дітям те, про що вони мріють. Але торік ми трохи трансформували її. Діти, які лікувалися та лікуються від онкології в Чернігові й області, у Львові,виготовляли власноруч поробки, малювали, плели браслети тощо для військових, які лікуються у шпиталях Львова та Чернігова.

19 грудня в Чернігові та Львові одночасно ми провели свято для дітей і військових. Наша команда розділилася на частини і ми зробили ось що:

Чернігів

У Чернігівській обласній дитячій лікарні разом із Патрульною поліцією провели майстер-клас із виготовленнясвітловідбивнихфлікерів. Усі діти, які того дня перебували в лікарні, взяли в ньому участь, зробили собі світловідбивний флікер, пофотографувалися з поліцейськими зі спеціального підрозділу й отримали від нас солодкий подарунок. Діти, які лікуються від онкології, отримали, крім солодкого подарунка, ще подарунок від Патрульної поліції, теплий плед і тепле худі з написом Я українка/Я українець.

У цей же час наші волонтери вчернігівському шпиталі роздавали військовим дитячі поробки та солодкі подарунки.

Львів

У львівському шпиталі ми роздавали солодкі подарунки та дитячі поробки військовим. Вони були дуже розчулені та записували відеопобажання швидкого одужання для дітей, які лікуються від онкології.

У львівській лікарні Святого Миколая ми дарували дітям, які лікуються від онкології, солодкі подарунки та теплі худі з написом Я українець/Я українка.

Це було дуже чутливе та радісне свято, яке вся наша команда готувала майже місяць. Місяць напруженої роботи, місяць безсонних ночей, втоми. Але коли ми бачили щасливі емоції на обличчях дітей і військових, то зрозуміли, що воно того було варто.

Яка зараз головна мета вашої роботи?

Головна наша мета, над якою ми багато працюємо, і загалом все, що ми робимо –це дляодужання дитини. Ми намагаємося зробити все, аби вона отримала належне лікування, мала можливість одержати в лікарні (чи то у Чернігові, чи то у Львові) все, що їй необхідно для лікування: надсучасну діагностику, найновітніше обладнання для аналізів, ліки. Хочемо, щоб відділення у Чернігові і далі існувало та розвивалося. Бо в прикордонних областях надалі залишається багато дітлахів, які потребують медичного забезпечення на якісному рівні.

Для нас важливо, аби в Україні дітям мали змогу здійснювати пересадку кісткового мозку та робити високодозовану хімію. І не тільки в столиці, а й у інших містах. Це найважливіше, до чого ми йдемо.

Про підготовку – якщо буде другий наступ на Чернігівщину?

Я вірю, що у наших ЗСУ все під контролем, але відкидати таку можливість – безвідповідально. Рашисти показали, що здатні на будь-які злочини проти людства, зокрема не шкодуючи і дітей. Тому в нас завжди є кілька планів на випадок повторного вторгнення та повторної евакуації. Ми врахували той досвід, якого вже набули під час активної фази боїв на Чернігівщині,та працюємо далі. Продумані шляхи евакуації як в інші безпечні міста, так і закордон для тих пацієнтів, які будуть у тяжкому стані.

Скільки дітей зараз перебувають під крилом «Evum»?

У Львові – 12 дітей, у Чернігові – 27 дітей. Кількість змінюється, бо є ті, хто закінчив лікування, і ті, кому виповнилося вже 18 років.

Хто хоче долучитися до допомоги фінансово, як вони можуть це зробити?

Перше – це офіційні рахунки, всю актуальну інформацію щодо зборів, а також звіти ви можете знайти на сайті www.evum.com.ua.Ще на нашій сторінці у фейсбуці можете знайти інформацію про нашу діяльність іпроведення заходів.

https://www.facebook.com/ngoevum

Зараз є потреба закупити великі медичні холодильники вонкологічні відділення Чернігова та Львова, щоб там зберігалися препарати. Інша потреба – це пальне, бо на доставку допомоги сім’ям у Чернігівській області та на доставку аналізів дітей у лабораторії Києва необхідне пальне, яке зараз дуже дорого коштує. А ще через те, що дороги в Чернігівській області в деяких місцях, м’яко кажучи, не дуже хороші, нам після таких поїздок доводиться ремонтувати автомобілі.

Кошти можна перерахувати за такими реквізитами:

АТ КБ ПРИВАТБАНК

UA 49 305299 0000026007036302886

ЄДРПОУ 43484091

МФО 305299

Призначення платежу: «Благодійна допомога»

Друге – багато наших волонтерів, які доставляли допомогу, пішли до лав ЗСУ і зараз стоять на захисті країни. Тому нам потрібні ще й чоловіки-волонтери. До нас звертаються багато дівчат, які хочуть допомогти, але великі вантажі вони не зможуть потягнути фізично. Якщо серед читачів-чоловіків є охочі долучитися до корисної справи – стати на захист дитячого життя, – пишіть нам на сторінку

https://www.facebook.com/ngoevum

Загалом можу сказати, що потреби виникають щоденно, бо ситуація змінюється постійно як у країні, так і у відділеннях лікарень Чернігова і Львова. Тому зупинятися чи складати руки ми просто не маємо права, бо діти – ценаше майбутнє!

Спілкувалася Марина Кирієнко

Ще статті по темі

Back to top button