Суспільство

Приготування до проводів зими – млинці від відомих чернігівців

Із 20 лютого розпочинається Масляний тиждень.

Свято, що зародилось ще в язичницькій культурі, утім, продовжує свої традиції після хрещення Русі і до сьогодення.

Свято Масляної – одне з найулюбленіших свят українців. За споконвічними традиціями, до столу протягом тижня святкувань подають різноманітні смаколики. Проте особливе почесне місце відводили саме млинцям – як символу сонця і весни. Традиції свята чернігівці шанують і залюбки діляться фірмовими рецептами духмяних млинчиків.

16839339_127433197777640_394047857_n

Олександр Стрішний, депутат Чернігівської міськради («Наш край»)

— Святкуємо завжди великою компанією – рідні, друзі та близькі.

Завжди на столі традиційно млинці.

Для дітей готуємо солодкі з маком і з бананом із шоколадом. Для дорослих – із грибами, а також із червоною ікрою і маслом.

У нас є свій фірмовий рецепт приготування млинців і декілька секретів – що необхідно, щоб млинці були смачні, тож ділюся

  1. Кожен посмажений млинець рекомендується змастити шматочком вершкового масла.
  2. Випікати млинці слід безпосередньо перед їжею.
  3. Щоб сухі млинці стали м’якими, їх рекомендується змастити маслом, покласти в каструлю та накрити кришкою.
  4. Тісто для млинців не варто збивати дуже сильно, оскільки від цього воно може стати занадто тягучим і «гумовим».
  5. І найголовніше – багато-багато сметани!!!

16900363_127430254444601_251166944_n

Сергій Сидоренко (соліст гурту «Совершенно секретно»)

 Масляна – це друге за масштабом народе гуляння (на першому, звісно, Новорічні свята).

Скільки себе пам`ятаю, завжди проводжав зиму в гучній і великій компанії, проте останні кілька років усе трохи змінилось. Утім, ні, не змінилось – така сама гучна компанія і так само весело будемо святкувати, тільки зі сцени.

Щодо млинців, то я особисто люблю солодкі і лише за фірмовим рецептом своєї бабусі. Скільки намагався знайти такі самі в чернігівських чи столичних кав`ярнях – дарма.

Адже родинні млинці поза конкуренцією. Секретами страви я у бабусі не цікавився, утім, я впевнений, що сушені апельсинові скоринки сто відсотків якимось чином пов`язані з процесом приготуванням наших домашніх запашних млинчиків.

16831409_127429221111371_1058040662_n

Андрій Дериземля (призер чемпіонату світу з біатлону, депутат міськради (БПП)

— Якщо ще буде на лижній базі сніг, то поїдемо всією родиною кататись на лижах і відвідаємо святкування. Обов’язково поїдемо в гості на млинці до тещі – вони в неї надзвичайно смачні і подобаються всій нашій родині!!!

Також дуже смачні млинці пече моя дружина. Коли вона їх готує, то і син, і донька, і я чекаємо, коли вона знімає їх з сковорідки – і ми одразу смакуємо.

Рецепт – млинці на молоці і кожен млинець перемазується маслом із цукром. Дуууууже смачні!!))

До речі, на Масляну зазвичай куштують не тільки млинці, але й вареники. Адже на противагу «сонечку-млицю», вареник за своїм обрисом символізує місяць. Утім, з огляду на півторатисячолітнє походження самого свята та відсутність вареників у меню стародавніх слов’ян, все ж традиційною стравою Масляни залишаються млинці.

Тож рецепти зі столу депутата Олександра Стрішного і фронтмена гурту «Совершенно секретно» Сергія Сидоренка до уваги читачів ЧЕline. Ласуйте і смачного вам!

***

Фірмові млинці від Олександра Стрішного

Інгредієнти для солодких: Молоко – 1 л., яйця – 4 шт., борошно – 500 гр., олія – 2 ст.л, цукор 2 ст.л. (або за смаком, якщо любите ще солодше), сіль – 0,5 ч.л.

Приготування:

1. У великій мисці збити яйця і цукор.

2. Частину молока підігріти, посолити, і ретельно перемішати зі збитими яйцями і цукром.

3. В отриману суміш поступово додавати борошно, постійно перемішуючи, аби не було грудочок.

4. Додати трішечки соди, сіль і олію. Перемішати.

5. Додати решту молока і збити. Тісто повинно бути в міру рідким.

6. Розігріти сковороду.

7. Обсмажити млинець з обох боків до золотистого кольору.

Для приготування млинців краще підходить пшенична мука. Щоб уникнути грудочок, муку додаємо невеликими порціями, постійно помішуючи. Щоб млинці були ніжними, муку треба просіяти 2-3 рази. Якщо випікати млинці на кефірі, вони будуть пухкі, такий самий ефект із дріжджового тіста. Бажано, щоб для млинців була окрема сковорідка.

Фірмові апельсинові млинці від Сергія Сидоренка

Молоко злегка підігріти, розчинити в ньому дріжджі, додати борошно і ретельно розмішати. Потім у підігрітому молоці розмішати масло і жовтки, додати сіль, цукор. Перемішати і дати піднятися. Перед випіканням млинців у тісто обережно ввести збиті білки.

Для апельсинового масла: вершкове масло розтопити і змішати з апельсиновою цедрою та цукровою пудрою. Кожен млинець змастити маслом.

Ще статті по темі

Back to top button