Суспільство

Приватизація державної та комунальної нерухомості на Чернігівщині. Як це працює

Процес приватизації державного чи комунального майна в Україні став вже звичним явищем. Зараз можливість приватизації таких об’єктів доступна широкому колу потенційних інвесторів – достатньо взяти участь в державних онлайн-аукціонах.

Завдяки приватизації державне чи комунальне майно не простоює і не знецінюється, а  використовується раціонально, приносячи дохід у бюджети. А нові власники нерухомості – реалізовують свої проєкти.

«З початку відновлення малої приватизації з осені минулого року ФДМУ вдалось залучити в держбюджет більше 2,5 млрд грн інвестицій. Те, що на збиткові об’єкти державного майна є попит серед українських підприємців — це дуже позитивний сигнал.Це відновлення чи створення нового бізнесу на базі проблемного активу. Це погашення накопичених боргів. Це нові робочі місця і збільшення податків до державного та місцевого бюджетів. Це створення допоміжної інфраструктури. Так працюють механізми ринкової економіки, і саме вони допоможуть нам у відбудові країни», — говорить Рустем Умєров, Голова ФДМУ.

Якщо говорити про переваги участі у приватизації держмайна, то основними є:

— можливість придбати об’єкти за нижчою стартовою ціною, ніж комерційні обʼєкти;

— пріоритетне право викупу земельної ділянки під об’єктом;

— соціальна відповідальність та патріотизм — кошти від продажу держмайна спрямовуються на підтримку Сил оборони.

Всі продажі об’єктів малої приватизації відбуваються на прозорих аукціонах.

Прозорро.Продажі – це своєрідна база унікальних об’єктів. На сайті можна знайти всі доступні позиції з приватизації державного і комунального майна, за які можна торгуватись.  Крім надійності угоди, ринкової вартості та швидкого процесу приватизації об’єкта, є ряд інших переваг Прозорро.Продажі:

— унікальність обʼєктів. Тільки держава може виставити на приватизацію порт або спиртзавод і тільки громада, наприклад – приміщення в адмінбудівлі у центрі Чернігова;

— прозорість. Після завершення аукціону кожен в системі може побачити, хто та з якими сумами змагався і в результаті приватизував обʼєкт;

-фахова допомога персонального менеджера. Після реєстрації на одному з понад 40 акредитованих майданчиків, кожен учасник аукціону отримає супровід;

На сайтах Прозорро.Продажі та ФДМУ постійно оновлюється список державних активів, доступних для приватизації з повною інформацією про них: опис, фото, документи, дата аукціону і стартова ціна. Нагадаємо, що комунальною власністю розпоряджаються органи місцевого самоврядування, а державною – держава. Відповідно, вони і створюють умови та вимоги щодо користування своїм майном та отримують доходи – у державний чи місцевий бюджети.

 Процедура така:

— потрібно зареєструватися на одному з майданчиків електронної торговельної системи Прозорро.Продажі;

— підготувати необхідний пакет документів;

— подати заявку на участь і запропонувати свою ціну;

— оплатити гарантійний (20% від стартової ціни лота) і реєстраційний (1200 грн) внески.

Приватизація державного майна через електронну торгову систему Прозорро.Продажі допомагає під час війни заробляти гроші до державної казни. А кошти від приватизації комунальної власності наповнюють місцеві бюджети. До прикладу, від початку повномасштабного вторгнення таким чином місцеві бюджети Чернігівської області заробили майже 6,7 мільйонів гривень.

«Попри те, що громади Чернігівщини одні з перших зустріли російських солдат 24 лютого 2022 року, з того часу їм вдалося провести 15 успішних торгів з малої приватизації. Виручені за підсумками торгів кошти на місцях можуть використовувати для забезпечення життя громад, відбудови чи інших потреб», — пояснює Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі.

Тобто, для держави та органів місцевого самоврядування, приватизація – це можливість збільшити надходження до бюджетів і залучити інвестиції. А для сформованого бізнесу чи підприємців-початківців – реальний шанс втілити у життя свою бізнес-ідею. За оновленнями на ринку об’єктів приватизації можна стежити у телеграм-каналі ФДМУ та на сторінці Прозорро.Продажі у Facebook.

*Цю статтю створено за підтримки американського народу для проєкту «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA), який фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях не обов’язково відображають погляди Агентства США, проєкту «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA) або уряду.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button