Суспільство

Про вартість популярних платних номерних знаків у Чернігові

Серед водіїв користуються популярністю платні номерні знаки з певними комбінаціями. У 2023 році  в Чернігівській області було видано 464 штуки таких номерів, а звичайних  – близько 21 тисячі.

«Ми бачимо, що в Чернігівській області незначну кількість платних номерних знаків, а це близько 2%, закріплюють водії за своїми авто. Якщо аналізувати статистику по Україні то найпопулярнішою комбінацією залишається 7777. Таких номерних знаків у цьому році в Україні придбали 1110 штук. А на 6666 спостерігається менший попит – 206  номерів», – розповів начальник  регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області Олег Єрьоменко. 

Тому, щоб пропорційно врегулювати попит на фактичну наявність номерних знаків, було прийнято рішення змінити вартість платних номерних знаків. На деякі популярні комбінації було підвищено вартість, а на номерні знаки із цифрою «6» було суттєве зниження. Якщо раніше 6666 коштували 36 тисяч грн, то зараз – 12 тисяч грн, тобто втричі дешевше. А на номерні знаки з комбінаціями 0001, 0007 та 7777 було збільшено вартість з 36  тисяч грн до 96 тисяч грн (з ПДВ). 

Начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області пояснив, що зміни щодо вартості платних номерних знаків набрали чинності з 18 листопада: «За другий робочий день сервісних центрів МВС по всій Україні було закріплено 2 номерних знаки із комбінацією 7777. Та 5 номерних знаків із комбінацією 6666. А загалом із іншими платними комбінаціями – близько пів тисячі номерів». 

Якщо особа хоче придбати транспортний засіб, покупцеві та продавцеві необхідно звернутись в сервісний центр МВС для перереєстрації та здійснити оплату, що складається з вартості :

  • свідоцтва про перереєстрацію авто – 405 грн;
  • адміністративної послуги – 200 грн;
  • звичайного номерного знаку – близько 350 грн (на авто), та 120 грн (мотоцикли, мопеди, причепи);
  • або якщо обирає платний номерний знак, то сплачує відповідно до визначеної комбінації.

Крім того, було зменшено вартість платних номерних знаків відповідної комбінації для мотоциклів, причепів та мопедів. До прикладу, раніше номерний знак із послідовних цифр 0123 або 1234 коштував 10 тисяч гривень. А номерний знак із чотирьох цифр, що містить три однакові цифри, які розташовані не підряд — 4 тисячі гривень. Тепер вартість присвоєння будь-якої наявної платної буквено-цифрової комбінації номерних знаків, становить 2 тисячі гривень. 

Платні номерні знаки, що мають визначену комбінацію цифр та видаються виключно за бажанням водіїв.

Також у водія є вибір обрати певну комбінацію цифр зі звичайних номерних знаків у сервісному центрі МВС. Це обійдеться лише у 360 грн.

Затверджені зміни Кабінетом Міністрів України дозволять пропорційно врегулювати попит на фактичну наявність номерних знаків та виключатимуть ймовірну корупційну складову.

Ще статті по темі

Back to top button