Суспільство

Проект Держбюджету-2018 потребує доопрацювання щодо збереження децентралізації, – депутат облради від «Нашого краю»

*Актуально

«Наш край» закликає Верховну Раду не ухвалювати бюджет на 2018 рік, якщо він міститиме норми, спрямовані на фактичне скасування децентралізації.

Як повідомила депутат обласної ради від партії «Наш край», виконавчий директор Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко, до наявного проекту бюджету треба внести зміни щодо додаткової дотації на здійснення переданих із державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я (16,5 млрд грн).

«Принцип розподілу коштів на облдержадміністрації руйнує принцип децентралізації, створює корупційні ризики при розподілу дотації, ставить ОТГ у залежність від обласної влади. Необхідно запровадити режим прямих бюджетних відносин держбюджету з ОТГ», – наголосила вона.

Депутат переконана, що держава має підтримати формування інфраструктури громад у 2018 році у вигляді субвенції в розмірі не менше 2,5 млрд грн, відповідно до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У держбюджеті слід відмовитися від збільшення з 50 до 80% обсягів вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного бюджету (так звана реверсна дотація – для місцевих бюджетів, які мають рівень надходжень податку на доходи фізичних осіб на одного мешканця вище 1,1). Також із проекту бюджету слід вилучити зміни до Бюджетного кодексу (статті 89, 91, 102), якими передбачається передавання місцевим бюджетам видатків на надання пільг окремим категоріям громадян на оплату житлово-комунальних послуг без забезпечення відповідним ресурсом, який надавався з держбюджету у вигляді субвенції. Додаткове навантаження внаслідок цих змін на місцеві бюджети – понад 7 млрд грн.

Крім того, уряд не бачить ОТГ, які будуть утворені вже цього року, в наступному році. Проектом Держбюджету на 2018 рік враховано лише 22 нові ОТГ з 47, вибори в яких відбулися у квітні. У розрахунках прямих бюджетних відносин не враховані ОТГ, вибори до яких відбудуться 29 жовтня (201 ОТГ) та в грудні (понад 50 ОТГ).

Неврахування обсягів міжбюджетних трансфертів новоствореним ОТГ може негативно вплинути на процес децентралізації та викликати недовіру громадян до реформи. Партія «Наш край» вимагає від уряду та парламенту не ухвалювати закон про бюджет, якщо в ньому не будуть враховані інтереси місцевого самоврядування.

«В умовах зростання видатків громади повинні мати додаткові джерела фінансування та накопичування фінансового ресурсу. Це стимулюватиме їх розвиватися, нарощувати фінансовий ресурс, самостійно формувати бюджетні витрати та планувати майбутнє», – наголосила Ірина Грозенко.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button