Суспільство

Прокуратура запобігла передачі в приватні руки ділянки, оціночна вартість якої 14 млн грн

Органами прокуратури області забезпечується своєчасне реагування на факти передачі особливо цінних земель у приватну власність.

Так, під час реалізації повноважень, визначених Законом України «Про прокуратуру», обласною прокуратурою встановлено факт передачі у приватну власність чотирьох земельних ділянок історико-культурного та лісогосподарського призначення в межах Карпилівської сільської ради Козелецького району по 0,12 га кожна, що перебували в постійному користуванні ДП «Козелецьрайагролісгосп».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коропській громаді передали з державної у комунальну власність більше 600 гектар землі

У подальшому право власності на всі ці ділянки на підставі договорів купівлі-продажу, укладених фактично одразу ж після реєстрації речових прав на землю, набула одна й та сама фізична особа.

Реагуючи на порушення вимог законодавства, прокурор звернувся до суду з позовами в інтересах Чернігівської ОДА та ДП «Козелецьрайагролісгосп» до ГУ Держгеокадастру в області та відповідних фізичних осіб, за участі третьої особи – Департаменту культури та туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, з вимогою про визнання недійсними наказів, свідоцтв про право власності, договорів купівлі-продажу та рішень щодо реєстрації права власності.

Рішенням Чернігівського апеляційного суду від 28.02.2019 один із позовів прокурора щодо двох земельних ділянок площею 0,24 га задоволено.

Позицію прокурора підтримано і Верховним Судом, ухвалою якого від 02.12.2020 касаційну скаргу відповідачів відхилено.

Наразі забезпечено реальне виконання судового рішення. До Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено запис про скасування права приватної власності на земельні ділянки площею 0,24 га історико-культурного призначення, що обліковуються в землях лісового фонду.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button