Суспільство

Психолог розповіла про зміни в зовнішності та поведінці людини, яка хоче скоїти самогубство

Останнім часом Чернігівщину шокують страшні звістки – дедалі частіше люди почали вкорочувати собі життя. На початку травня самогубство вчинив відомий режисер Леонід Кантер, днями – добровільно пішов з життя резервіст. Чому люди наважуються на страшну смерть і як розпізнати в натовпі самогубцю – ми поцікавились у практикуючого психолога Тетяни Глюк.

Соціально-економічні негаразди, наркотична та алкогольна залежність, тяжка втрата, сімейні конфлікти, нерозділене кохання та багато інших життєвих проблем можуть стати приводом для самогубства, пояснює практичний психолог Тетяна Глюк. Якщо людина розуміє, що не в змозі пережити труднощі долі або не вбачає сенсу життя, вона добровільно йде з життя.

Немає єдиної причини самогубства, проте в переважній більшості випадків спробі суїциду передує депресія або конкретна стресова ситуація. Проблеми різні, і, відповідно, люди по-різному на них реагують. Загалом визначити чіткий портрет самовбивці доволі складно. Наприклад, у підлітків причинами суїциду найчастіше є брак спілкування з батьками чи нерозділені почуття. Люди зрілого віку йдуть із життя через проблеми на роботі (переважно чоловіки), в особистому житті (переважно жінки), через серйозні  фінансові труднощі. Немолоді люди вкорочують собі віку, бо хворіють або не хочуть бути тягарем для своїх дітей, або через самотність, – пояснює Тетяна Глюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Низка самогубств триває: чоловік повісився на ґанку

Практичний психолог розповідає, що люди, які планують самогубство, нерідко подають попереджувальні сигнали. Це можуть бути і безпосередні висловлювання на зразок «Уже надто пізно», «Я більше не можу», «Нема за що жити», «Я так втомився від життя», «Нікому немає до мене діла», «Виходу немає»,«Який сенс?». Також ще є фізичні, тілесні ознаки, жести, емоційні реакції або поведінкові прояви. Здебільшого такі сигнали є криком про допомогу, можуть залишитись не почутими, не розпізнаними вчасно.

Припущення «якщо людина говорить про самогубство, то вона його не вчинить» на практиці не справджується, – каже Тетяна Глюк. – Люди, які зважуються на суїцид, найчастіше перед цим дають знати про свої наміри. Основним сигналом для оточенням може бути зміна поведінки або стану. Наприклад, людина починає поводитися нетипово для себе: замикається в собі чи починає бути дуже відкритою, вона перебуває в сильному стресі.

Психолог Тетяна Глюк зазначає, що людина, яка хоче вчинити самогубство, вирізняється змінами у зовнішності та поведінці.

Людина може зненацька припинити дбати про себе, про свою зовнішність (перестає голитися, митися, носити чистий одяг), може різко змінити зовнішність (стиль в одязі, зачісці тощо). Також для такої людини характерні негативні зміни в поведінці. Вона може уникати зорових контактів із людьми, піти з сім’ї, від друзів та уникати будь-якого спілкування, може часто плакати – як публічно, так і на самоті. І загалом здається депресивною або сумною більшу частину часу. У такої людини можуть змінитися і звички. Наприклад, людина починає заїдати свої проблеми або, навпаки, відмовлятися від їжі. Дехто страждає безсонним, хтось, навпаки, багато спить, щоб забувати про проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гончарівському чоловік у наметовому містечку вчинив самогубство

Брак уваги та спілкування — основна причина самогубства! Людина, яка вирішила піти з життя, не відчуває своєї цінності в житті та цінності самого життя.

Основна порада – приділяти більшу увагу дитині/батьку/матері, особливо психологічному стану близької людини. Якщо йдеться про дітей і підлітків, то необхідно бути уважними до них, знаходити час, щоб вислухати; не говорити, що його/її проблеми – дурниця, що вони самі собою вирішаться; звертати увагу на поведінку, намагатися шукати причини будь-яких змін; частіше виявляти свою любов до дитини, говорити, яка вона потрібна; допомагати справлятися з проблемами, обговорювати конфліктні ситуації, пояснюючи, як можна їх вирішити; завжди знаходити для дітей час. Якщо узагальнити, то уберегти підлітка та людину похилого віку від суїциду можна за допомогою звичайної уваги. Якщо родина бачить, що людина в депресії, у таких випадках варто звернутись до психотерапевта, – дає поради Тетяна Глюк.

До речі, якщо людина вже вчиняла спробу самогубства, звернення до психотерапевта обов’язкове! Самостійно вирішити це питання не вдасться. Тетяна Глюк дає поради тим, хто розчарувався у житті.

Насамперед необхідно знайти власний сенс життя. І це не щось таке глобальне, а конкретне – бачити, як світить сонце, як усміхається ваша дитина, бути корисним для когось. Також треба навчитись сміятись над собою та життєвими негараздами. Свідомо бачити гарне в житті, піднімати собі настрій – і абсолютно непомітно людина почне отримувати задоволення від життя. Варто сформувати гарне оточення навколо себе. Хто перебуває поруч із вами? Чи немає таких людей, які тягнуть вас униз чи навіюють негативні думки? Слід позбуватися таких. Варто оточувати себе молодими духом і позитивними людьми! Дякувати життю за все, що маєте. Зайнятися тим, що приносить вам задоволення. Частіше створювати собі свята і навіть рутинні справи перетворювати на свято. Щоб полюбити життя – треба навчитись його цінувати. І, звісно, цінувати себе в цьому житті.

Ще статті по темі

Back to top button