Суспільство

Пучки, рундук, припинда: в Менській громаді грають у власну інтелектуальну гру (Фото)

Імовірно, Менська громада – єдина на Чернігівщині, де створили свою гру з місцевим колоритом.

Розробники гри «Менські говірки» кажуть, що після вторгнення росії на землі України мова стала не лише ознакою національної ідентичності, але й одним із інструментів боротьби з ворогом.

Тож українську мову треба популяризувати, а «Менські говірки» допоможуть ліпше розуміти своїх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маловідоме з історії Чернігова

Створенню гри передувала кропітка робота зі збору матеріалу в селах громади. Потім 80 найцікавіших і найяскравіших слів-діалектів і рідковживаних та застарілих слів Менщини використали для гри.

Над збором, записом і систематизацією слів працювала Спілка жінок Менщини в партнерстві з «Нашим словом», Менським краєзнавчим музеєм ім. В.Ф.Покотила за допомогою філологів, краєзнавців і всіх небайдужих мешканців громади. Дизайнер Марина Скоробагатько придумувала картинки-відповіді до кожного слова та створила чудовий ескіз для коробки гри. А віддруковано все на менській друкарні «Домінант».

За словами співавтора «Менських говірок» Віталія Крутого, презентація гри вже відбулася в Мені та кількох селах громади.

«Нині вже презентація завершилася, працюємо над звітами. До речі, ця гра обійшлась у 23 тисячі гривень грантових коштів, тож і звітуємо. В неї можуть грати і дорослі, і діти. Причому дітям навіть краще вдається. Зрозуміло, що старих слів вони не знають, але якось інтуїтивно швидше здогадуються, ніж дорослі», – розповів Віталій Крутий.

Презентація гри викликала тільки позитивні емоції в людей. До речі, в «Менські говірки» можна грати і вдома. Вартість гри – 150 гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото зі сторінки Вікторії Неруш у Facebook

Ще статті по темі

Back to top button