Суспільство

Райськими плодами й ангеликами: як прикрашали чернігівці ялинки в давнину

Різдво і Новий рік важко уявити без ялинки. Принаймні так було до широкої війни. Нині ж у багатьох українців настрій зовсім не святковий.

Звісно, неможливо радіти, коли у твоїй країні триває війна і гинуть люди. Але ж і у ворога план – занурити українців у зневіру, темряву та безперспективність. Тому принаймні хоч деякі скромні святкові атрибути мають бути, зокрема серед них і маленька ялинка.

«На сторінках «Чернігівського слова» кінця ХІХ – початку ХХ століття (це газета, що зберігається в наших фондах) і в «Чернігівських губернських відомостях» є інформація, як святкували тоді Різдво та Новий рік. Зокрема, як наряджали ялинку. Загалом цей звичай прийшов до нас із Німеччини. Бо давні германські племена вшановували дух лісу і прикрашали ялинки. У наші українські оселі ця традиція прийшла десь у другій половині чи у кінці ХІХ сторіччя, причому в містах. А в селах тривалий час головним був Дідух», – розповів Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відзначив енергетиків з Чернігівщини

За його словами, українці в ті часи прикрашали ялинку яблучками, символами райського плода, саморобними прикрасами з соломи, зокрема ангеликами. Переважно цим займалися діти та їхні матері. З кольорового паперу вирізали ангелів, створювали інші поробки, в яких вата символізувала сніг, робили саморобні кульки, змотані з газет й оповиті фольгою. Були їстівні прикраси – цукерки, медівнички, прянички, горішки.

Тоді ж з’являються електричні гірлянди, але водночас до середини ХХ сторіччя були дуже поширені свічки, що кріпилися на ялинку на спеціальних лапках. Вони символізують Божу благодать, віру і Вифлеємську зірку. Вгорі на ялинці завжди була восьмикутна Вифлеємська зірочка. А коли більшовики зламали традицію, то стала вже п’ятикутна зірка. І за часів радянської влади зміщується акцент із Різдва на Новий рік і зі святого Миколая – на Діда Мороза. Бо інші були цінності.

У Чернігівському історичному музеї ім. Тарновського ялинки до свят традиційно встановлюють. Дві штучні ялинки прикрасили й цьогоріч.

«Звісно, вони не помпезні. Іграшки на них сучасні – на патріотичну тематику, а також із різнокольорового паперу, їх вирізали наші працівники. Це сніжинки, ангелочки, ялинки. Старовинними іграшками цьогоріч не прикрашали, бо в країні триває війна, а давні іграшки – це матеріальні цінності. На верхівці однієї ялинки – зірка, на верхівці іншої – звичайна прикраса», – зазначає Максим Блакитний.

Ялинки встановили за день до Дня святого Миколая, 5 грудня. І стоятимуть вони, мабуть, до кінця січня.

Ірина Осташко

Фото – Максим Блакитний

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button