КоронавірусСуспільство

Разом – проти коронавірусу: Чернігівщині допомагає благодійний фонд «Наш край»

Майже два мільйони людей на планеті уражені коронавірусом. Кількість інфікованих в Україні вже вимірюється тисячами.

На жаль, не оминула коронавірусна біда і Чернігівщину. Вже десяток лабораторно підтверджених випадків, один чоловік помер…

Реальна загрозлива ситуація показала, що медичні заклади області не зовсім готові до боротьби з коронавірусом. У лікарнях не вистачає фактично всього: від елементарних засобів індивідуального захисту до апаратів штучної вентиляції легенів.

Утім, світ не без добрих людей. На допомогу в ці складні часи приходять небайдужі громадяни, які, об’єднавши зусилля і фінанси, допомагають Чернігівщині впевнено протистояти коронавірусній загрозі. Благодійний фонд «Наш край» у співпраці з Олександром Демиденком і Сергієм Ременцем побували в кількох медичних закладах області й передали лікарням 30 комплектів костюмів, окуляри, 1000 масок, 300 пар одноразових медичних рукавичок.

Цього разу допомогу від благодійного фонду «Наш край» отримали Ріпкинська центральна районна лікарня, медики Михайло-Коцюбинської громади і фельдшерський пункт в селі Анисів Чернігівського району.

За словами Валентини Молчанової, медичного директора Ріпкинського медичного закладу, така допомога надзвичайно важлива, точніше життєво важлива, адже сьогодні більшість медичного персоналу в районах відкрита до ураження вірусом.

«Учора отримали 30 непроникних багаторазових у використанні комбінезонів, тисячу масок, десять окулярів, які щільно прилягають до обличчя, 250 пар рукавичок. Усе це буде використовуватися як захист медичного персоналу в разі надходження хворого з підозрою на COVID-19 або тоді, як не дай Бог, людина захворіє і медперсоналу доведеться постійно там перебувати. Про важливість такої допомоги можна сказати лише одне: це захист медичних працівників, це в багатьох випадках може зберегти їм життя. Для нас ця допомога відчутна», – розповідає Валентина Молчанова.

За словами медика, така допомога від благодійного фонду «Наш край» була і раніше, привозили маски. Все отримане розійшлося по відділеннях лікарні.

«Захисний одяг, маски необхідні для кожного відділення, для кожного медичного працівника, бо ми ж умовно не знаємо, хто до нас надходить. «Захист» отримали інфекційне відділення, відділення інтенсивної терапії, неврологічне та терапевтичне, яке зараз приймає хворих із пневмоніями. Наразі персонал лікарні тренується, як швидко та правильно вдягати захисний одяг», – пояснює медичний директор.

Петро Моспанко, генеральний директор Ріпкинської районної лікарні, наголошує, що елементарні засоби захисту для медика – це річ, яка потрібна була вже зараз, невідкладно.

«Ці речі захисту потрібні вже. Костюми, комбінезони, можливо, будуть потрібні пізніше, коли з’являться хворі, а от маски і рукавички потрібні вже, їх у нас, на жаль, у достатній кількості не було. Багато чого тримали в запасі, як кажуть, до гірших часів, адже, на щастя, поки що хворих із COVID-19 у нас не було, тож не було змоги роздати наявні маски, рукавички по відділеннях. І, наприклад, 200 масок – це ніщо. Маски повинні бути весь час у роботі, змінювати їх треба кожні дві години. Тому потреба в цих захисних елементах постійна, адже купити ми їх не можемо. Ми раніше цікавилися в аптечній мережі, то маска коштує, навіть не хочеться вголос казати цю непідйомну для нас, порівняно з обсягами, суму», – пояснює Петро Моспанко.

Медики Михайло-Коцюбинської громади також не мали потрібних під час пандемії коронавірусу засобів індивідуального захисту. Тому селищна рада звернулася до Благодійного фонду «Наш край» по допомогу. Тепер медики громади забезпечені не тільки масками, а й захисними костюмами та рукавичками.

«Зараз нам дуже потрібна і важлива допомога. Ми вже передали ці засоби індивідуального захисту завідувачу Михайло-Коцюбинської амбулаторії, де працюють четверо лікарів. У медичному закладі були вдячні за таку підтримку медиків. Я вважаю, що цієї допомоги вистачить ще для того, щоб передати частину засобів захисту для амбулаторій у Ковпиті та Дніпровському», – зазначила в.о. селищного голови Михайло-Коцюбинської селищної ради Ніна Ворох.

Акції допомоги благодійного фонду «Наш край», спрямовані наразі на боротьбу та протидію поширенню коронавірусу, охоплять всю область. Благодійний фонд запрошує волонтерів і всіх охочих приєднатися до благої справи. Адже біду подолати можна лише разом.

*Актуально

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button