Суспільство

Реконструкцію міського парку культури і відпочинку у Чернігові планують на наступний рік

Наразі триває розробка ескізу реконструкції Центрального парку культури і відпочинку (Горсаду) у Чернігові. Про це розповів начальник управління житлово-комунального господарства Чернігова Ярослав Куц.

За його словами, після того, як місто розглянуло і ухвалило передпроєктну пропозицію, виконавець почав готувати ескіз.

– Це великий і вартісний проєкт, але він дуже потрібний місту.. Ескіз зараз роблять. Після того як ми його подивимося і затвердимо, почнеться проєктування з матеріалами і вартістю, – зазначив Ярослав Куц.

За його словами, роботи будуть тривати поетапно. І перший етап оновлення Горсаду за сприятливих умов і наявності фінансування можуть почати втілювати у життя вже у 2022 році.

– Реконструкція поділена на 13 мініпроєктів. У першу чергу – верхня частина Горсаду, сходи і «Стежка здоров’я». Плюс треба закласти всі мережі – електрику, воду, каналізацію.

У цьому році 100 % буде проєкт першої черги. Якщо будуть кошти, то, дасть бог, у наступному році будемо починати роботи, – сказав керівник управління ЖКГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові вандали пошкодили знак у підземному переході (Фото)

Нагадаємо, початковий проект представили два роки тому – у травні 2019 року – архітектурна студія City Design, яка працювала над створенням центрального парку у Харкові.

Тоді за розрахунками проектантів загальна вартість реалізації проєкту мала становити 1 мільярд 942 мільйони гривень. Причому чверть цієї суми – вартість нових атракціонів, а решта – безпосередньо будівельні та інженерні роботи.

Втім, за два роки розцінки точно змінилися. До того ж, на стадії обговорення і затвердження міський голова Чернігова Владислав Атрошенко попросив додати до проєкту канатну дорогу, що також збільшує кошторис.

За прогнозами оновлений парк зможе приймати до 3 тисяч відвідувачів у звичайні дні і до 6 тисяч – на вихідні та свята. Загальна кількість відвідувачів очікується на рівні 1,5 мільйони людей на рік.

Передбачається фінансування з різних джерел. Бюджетних грошей може вистачити і 600 млн. Решта – приватні інвестиції від підприємців, які захочуть в подальшому заробляти на послугах (харчування, проживання, прокат спорядження). У свою чергу місто зможе заробляти на здачі окремих об’єктів в оренду.

Але основна частина доходів (близько 50%) планується від атракціонів. За попередніми розрахунками, вже в перший рік парк зможе заробити майже 60 млн грн, а на третій рік – після повного завершення робіт – вийти на цифри близько 75 млн.

Втім, це також розрахунки 2019 року, які станом на сьогодні можуть суттєво відрізнятися. Остаточний кошторис буде зрозумілий лише після представлення готового проєкту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: 0462

Ще статті по темі

Back to top button