Суспільство

Рідкісну букову папороть, що росла в еру мамонтів, виявили екологи на Чернігівщині

Новий локалітет фегоптерісу з’єднуючого (букової папороті), виду Карпатського регіону виявили науковці Юрій Карпенко й Олександр Яковенко на території Мезинського національного природного парку. Рідкісна папороть росте між селами Радичів і Розлети.

«Флористичні дослідження Чернігівської області, зокрема заповідних територій – важлива складова розуміння сучасної флори та процесів, які з нею відбуваються. Ті знахідки, які ми зробили в останній експедиційний виїзд, важливі тим, що це знахідки стародавніх рослин, які жили ще в епоху динозаврів, тобто в мезозойську еру, коли клімат і умови життя були іншими. Зрозуміло, що рослини з мезозойського типу збереглися тільки в тропіках. У нас папороті – переважно трав’янисті рослини, тому вивчення різноманітності папоротей – це наш внесок в інвентаризацію та збереження біологічного різноманіття», – зазначив Юрій Карпенко.

За його словами, раніше два локалітети цієї рослини вже були виявлені в парку у 2007 році, а взагалі в Чернігівській області ці рослини не зустрічаються. Тож за цим видом папороті науковці весь час спостерігали.

«Локації не збільшувалися кількісно, трималися у наявному складі. Відкриття нового невеличкого локалітету важливе тим, що це нова точка на карті Чернігівської області Мезинського національного природного парку. Також має значення те, що цей вид поширений на Правобережжі України, адже це гірський вид, він має специфічні біотопи, тяжіє до вапнякових ґрунтів, яружно-балкової системи, лесових островів, переходів, балок. У нас такий ландшафт характерний для Новгород-Сіверського Полісся, тобто північно-східного краю нашої області. І цікаво те, що цей вид занесений до регіонального переліку видів рідкісних рослин Чернігівської області та становить науковий інтерес. Це красива декоративна рослина – трикутникова. А з погляду науки – стародавній вид, який репрезентує специфіку нашої флори, що більш різноманітно і широко представлена», – розповів еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від торговельних рядів – до сучасних споруд: як формувався архітектурний ансамбль Красної площі в Чернігові

Окрім цієї папороті, є ще інші регіональні знахідки – багаторядник шипуватий або, як її ще називають, блискуча папороть. Ці рослини зустрічаються по різних регіонах Чернігівщини. Їхня особливість у тому, що в них листя не відмирає на зиму. Воно ніби глянцеве й вічнозелене.

«Цей вид також малопоширений і теж тяжіє до яруг, балок, тобто території з нетиповим для нашої місцевості рельєфом. Є кілька десятків знахідок багаторядника шипуватого в області. Це район Седнева, Мезинський парк, Корюківський район, колишній Козелецький район», – повідомив Юрій Карпенко.

Одночасно з відкриттями екологи роблять внесок у вивчення, відтворення, збереження рослинного світу нашої Чернігівської області.

Ірина Осташко

Фото – Мезинський національний природний парк

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button