Суспільство

«Рік менеджменту війни»: виклики і перспективи Ніжинської громади

Непростий 2023-й поволі добігає кінця. Звісно, під час війни в державі українцям живеться непросто. Між тим, навіть у нинішніх надскладних умовах громадам вдалося впоратися зі своїми завданнями,хоч почасти доводилося поставати перед купою різних викликів.

За словами Олександра Кодоли, ніжинського міського голови, у 2023-му було важливо знаходити баланс між виконанням основних повноважень – забезпеченням життєдіяльності міста, благоустроєм і підтримкою наших військових, тобто Збройних Сил України.

«Цей рік я назвав би менеджментом війни – керуванням міста в умовах воєнного стану. Фінансування ЗСУ – цене обов’язок міської влади і не наші повноваження. Навіть на початку були приписи КРУ, аудиторської служби, що це заборонено. Але ми знайшли рішення, як допомагати, і допомагаємо різними способами – були субвенції на окремі ніжинські військові частини та закупівля обладнання, техніки, дронів. І робимо це тому, що ми українці і патріоти, це наш моральний і людський обов’язок.

Водночас основні наші обов’язки, відповідно до Конституції і законодавства, – це життєдіяльність міста і благоустрій,тож ми продовжували забезпечувати безпеку наших ніжинців. Це облаштування укриттів, бомбосховищ, шелтери, ремонти наявних бомбосховищ у різних закладах, зокрема медичних, освітніх, у багатоповерхівках. І будівництво нових», –пояснює Олександр Кодола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протрималися й вистояли: громади Чернігівщини – про рік, що минає

Однією з головних проблем Ніжина є те, що 4 з 15 шкіл узагалі не мають укриттів. Так їх свого часу будували за часів радянського союзу. Майже всі садочки не мають укриттів. Тому нині в місті працюють над вирішенням цього питання. Виготовлені вже проєкти на будівництво укриттів, виділяють бюджетні кошти, залучають партнерів, щоби всі школи, а потім і садочки мали можливість працювати офлайн. Бо онлайн – це не те навчання, яке має бути.

«Безумовно, ми маємо ремонтувати дороги та тротуари. Я кілька разів на місяць проводжу прийом громадян, до мене люди постійно звертаються з цим питанням. На жаль, нам у спадщину дісталося понад 70% ґрунтових доріг у місті. Звісно, під час такої погоди, як нині, восени і взимку, та й навесні цими дорогами практично неможливо пересуватися. Тому треба і над цим працювати.

Безперечно, підтримуємо наші комунальні заклади. Я пишаюся тим, що в нас генераторами на сьогодні забезпечені всі наші установи, всі комунальні підприємства, стратегічні підприємства, школи, садочки, медичні заклади на випадок енергетичного терору, який торік влаштовувала росія.

Але водночас думаємо і над розвитком. Нині в нас розпочинається будівництво двох сонячних електростанцій на об’єкті «Водоканалу» і на пологовому будинку, щоб наші заклади були більш енергонезалежні», – розповів Олександр Кодола.

Велику увагу в Ніжині приділяють міжнародній співпраці. За півтора року підписали фактично вісім угод про партнерство з різними містами-побратимами. Активно співпрацюють з американцями – проєктомUSAID – програмою DOBREй іншими партнерами.

«За підтримки ПРО ООНвідкрили офіс розвитку в Ніжині. До речі, він на Чернігівщині – єдиний. І один з шести, відкритих в Україні та цьогоріч про фінансованих Європейським Союзом. Європейці надали нам техніку, меблі, обладнання, оснащення. Ми зробили ремонт приміщення. І сьогодні відбулося відкриття офісу.

Тож попри те, що другий рік живемо в умовах війни, воєнного стану, ми продовжуємо працювати та виконувати свої функції і, більше того, в міру можливостей намагаємося розвиватися.

Певна річ, те, що в нас забрали військовий ПДФО, а також ПДФО поліції, ДСНС й авіазагону, це критично. Ми на наступний рік втрачаємо 37% доходів. Тому ще більшу увагу приділятимемо міжнародній підтримці та залученню недержавної допомоги і недержавних коштів», – наголосив Олександр Кодола. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button