Суспільство

Російська військова техніка стала табором поблизу чернігівського кордону

Позавчора в блозі Digital Forensic Research Lab при експертній групі Atlantic Council був опублікований огляд прибуття російських військ до Республіки Білорусь.

Зокрема, там йшлося про розвантаження російських реактивних систем залпового вогню «Ураган» на станції Речиця на Гомельщині на північ від Києва, пише Conflict Intelligence Team.

Пізніше автор статті Майкл Шелдон виклав фотографію табору з військовою технікою, яка, ймовірно, була зроблена в районі Речиці. На фотографії журналісти побачили транспортно-заряджувальну машину 9Т452 того ж РСЗВ «Ураган».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Чернігова назвав одну з причин агресії Росії

«Користувач твіттера @danvan71 геолокував подібний кадр на відео з TikTok на шосе М10 у районі пункту зупинки «Іванівка» (ми перевірили та підтвердили цю геолокацію). Звідти трохи більше 40 кілометрів до кордону з Чернігівською областю України та близько 90 кілометрів – із Київською. Варто зазначити, що в цьому районі немає полігонів, заявлених для російсько-білоруських навчань «Союзная решимость», які мають відбутися у лютому», – пишуть дослідники.

«Поява російської техніки в безпосередній близькості від кордону з Київською областю викликає особливі побоювання у зв’язку із заявами джерел CNN, згідно з якими є розвіддані, що російські війська можуть спробувати взяти Київ і здійснити зміну влади в Україні. Річ у тім, що всі основні урядові будівлі в Києві розташовані на західному березі Дніпра, а можливий наступ із півночі дає змогу не долати таку значну водну перешкоду (на відміну від наступу з боку російсько-українського кордону)», – зазначають дослідники.

«Водночас ми досі не знаємо, про які масштаби зосередження сил на північ від Києва йдеться. Щонайменше частина російських сил, які вступили до Білорусі, пройшли до заявлених місць проведення навчань (наприклад, до Бреста біля кордону з Польщею). На даний момент нам здається ймовірним, що ціль цього зосередження — змусити українське командування тримати частину сил на західному березі Дніпра для прикриття Києва, що обмежить можливості протидії потенційній російській операції на сході України», – констатують дослідники.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Цензор

Ще статті по темі

Back to top button