Суспільство

Розмінувальну машину вітчизняного виробництва використовуватимуть для гуманітарного розмінування на Чернігівщині (Фото)

Через війну чимало українських територій, де вже не відбуваються бойові дії, зокрема ліси й поля, залишаються небезпечними для відвідування людей. Бо потребують гуманітарного розмінування. На жаль, Чернігівщина в цьому сенсі – не виняток. Процес гуманітарного розмінування – непростий і тривалий у часі. Але здійснювати його тепер буде трішки легше, бо на Чернігівському напрямку він буде підсилений використанням розмінувальної машини з системою дистанційного управління.

У 2022 році «Укрпошта» спільно з ДСНС створила благодійний проєкт: було випущено марку, присвячену всім відомому псу Патрону, на погашенні якої були присутні Президент України, звісно, пес Патрон, рятувальники та поштовики. Марка стала доволі популярною.

«Від 2022 року люди купували цю марку й у такий спосіб долучалися до благодійної акції. Бо гроші, виручені від продажу марки, були використані на закупівлю розмінувальної машини для Чернігівщини. До речі, і не тільки Чернігівщини, а й всієї України. Бо чернігівські рятувальники також працюють в інших регіонах України, де це потрібно», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Ірина Щукіна, речниця ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу на Чернігівщині сталися три пожежі

Головна особливість машини в тому, що вона – українського виробництва.

«Розмінувальна машина створена на базі звичайного цивільного екскаватора. Тож її можна використовувати як розмінувальну машину і як екскаватор. Вона дуже сучасна і потрібна», – пояснила Ірина Щукіна.

Розмінувальна машина може очищати понад 1 200 м² за годину, керуватися дистанційно на відстані до 500 метрів або з броньованої кабіни. Увесь «хай-тек», систему управління й обладнання виробили на заводах «Укроборонпрому». До того ж, в Україні є інженери для її обслуговування.

Рятувальники навіть кажуть, що за своїми технічними характеристиками вітчизняна розмінувальна машина перевершує закордонні аналоги.

Тож завдяки українцям, які поповнювали свої колекції марками «Пес Патрон», вдалося втілити в життя дуже важливу для всієї України справу, яка допоможе швидше очистити українську землю від вибухонебезпечних предметів та мін. 

За словами Ірини Щукіної, розмінувальна машина наразі знаходяться в Києві, а чернігівські рятувальники проходять навчання з її використання.

Водночас чернігівські рятувальники застерігають громадян від відвідування небезпечних територій, особливо на прикордонні Чернігівщині, що перебуває під постійними обстрілами. Бо звичний для багатьох похід у ліс по гриби може обернутися трагедією – коштувати життя чи здоров’я.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – «Укрпошта»

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button