Суспільство

Розмінування, облік збитків і толоки: Куликівська громада оговтується після ворожої навали

Куликівська громада розташована поблизу Чернігова, тож опинилася на межі бойових дій.
Село Бакланова Муравійка, у якому до війни проживало кілька сотень людей, стало щитом для громади. Тільки після відступу окупанта був зрозумілий масштаб завданих руйнувань. Більшість місцевих евакуювалися. Але минуло лише близько тижня, відколи постріли стихли, — і люди почали повертатися.
«Є ті, кому вже немає куди повернутися. На місці їхнього житла — пустка! Сумно і боляче жити серед розрухи…», — поділилася голова Куликівської громади Юлія ПОСТЕРНАК.
Разом із заступником вони привезли в Бакланово-Муравійський старостат гуманітарну допомогу, ліки та генератор, бо не було ні електро-, ні газопостачання.
Після завершення активних бойових дій почалося розмінування окупованих територій та ділянок активних бойових дій. Небезпечних місць чимало, тому в громаді небагато полів, де проводиться посівна.
Тим не менше громада повертається до життя.
«Виплата пенсій здійснюється. Місцеві підприємці наповнюють новим змістом свої магазини. Ціни дещо вищі, ніж до війни, але маємо розуміти, що з логістикою і пальним сьогодні дуже непросто», — зауважила голова.
Попри все населені пункти громади організовують весняні толоки: у Куликівці прибрали територію ставка «Сільське», впорядкували клумби.
«Маємо прибратися, поки є час. Для постраждалих населених пунктів замовили будматеріали. Працює спеціальна комісія з виявлення руйнувань та збитків від наслідків активних бойових дій, — говорить Юлія Постернак. — Розуміємо, що городні справи не за горами, але, як стемніє, суворо дотримуємося світломаскування. Ворог спостерігає — пам’ятаємо!»
Джерело: сайт «Децентралізація»
Фото зі FB сторінки Юлії Пастернак

Ще статті по темі

Back to top button