Суспільство

«Секретний» обшук «Чернігівводоканалу»: як все було

Наприкінці робочого дня 07. 09. 2016 року для проведення обшуку на підставі ухвали судді Новозаводського районного суду м. Чернігова Гордійка Ю.Г. на територію КП «Чернігівводоканал» прибули два представники прокуратури області, три співробітники СБ України в Чернігівській області, працівник ДФІ та два військовослужбовці строкової служби частини Т-0500 (як поняті).

Метою обшуку було: виявлення та вилучення документів, пов’язаних із кредитуванням КП «Чернігівводоканал» Міжнародним банком реконструкції та розвитку та з встановленням тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення на 2014-2015 роки, чорнові записи, електронні носії, комп’ютерну техніку, за допомогою якої було скоєне кримінальне правопорушення.

Слідчий відділу прокуратури Чернігівської області радник юстиції Шкільнюк О.М. наголошував, що в прокуратурі області перебуває кримінальне провадження № 42016270000000308 від 25.08.2016 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами КП «Чернігівводоканал» при отриманні субсидій для погашення боргу перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, та за фактом привласнення бюджетних коштів, виділених із Державного бюджету України для компенсації різниці в тарифах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України.

Наголошуємо, що це – не перше кримінальне провадження, відкрите стосовно КП «Чернігівводоканал», але, на відміну від провадження № 42016270000000308, слідчі завжди надавали перелік документів, які мало б надати підприємство. КП «Чернігівводоканал» завжди співпрацює зі слідством – оригінали документів надавались на першу вимогу після копіювання (щоб уникнути припинення роботи підприємства).

На відміну від інших проваджень, цього разу слідчим відділу прокуратури Чернігівської області радником юстиції Шкільнюк О.М. жодного переліку документів для надання підприємством визначено не було. Зрозуміти, які саме документи потрібні слідству, також було неможливо, адже:

  1. КП «Чернігівводоканал» немає боргу перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку;
  2. Не отримувало субсидій з Держбюджету для погашення боргу перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку.
  3. Керівництву підприємства також не змогли пояснити, які саме чорнові записи, електронні носії, комп’ютерна техніка, за допомогою якої було скоєне кримінальне правопорушення.
  4. Лист із проханням надати документи слідству надійшов на підприємство 02.09.2016, а 06.09.2016 КП «Чернігівводоканал» підготувало відповідь, у якій просило уточнити, що саме хоче отримати слідство.
  5. Замість уточнення інформації на підприємстві розпочався обшук.

Спілкуючись зі слідчим, керівництво КП «Чернігівводоканал» намагалося пояснити різницю між субсидією та субвенцією, зазначало, що документів щодо боргу КП «Чернігівводоканал» перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку немає, адже такого боргу не існує – всі фінансові розрахунки відбувалися між КП і Мінфіном. Також просили надати конкретнішу інформацію про те, які саме чорнові записи, електронні носії, комп’ютерна техніка потрібні слідству. Але на запитання конкретної відповіді отримано не було.

У результаті слідчий відділу прокуратури Чернігівської області радник юстиції Шкільнюк О.М. вилучив кілька десятків томів бухгалтерських документів без жодного їх опису, а також  комп’ютер, визначений слідчим особисто, поза межами документів, зазначених в ухвалі суду.

Наголошуємо, що керівництво КП «Чернігівводоканал» завжди співпрацює з правоохоронними органами, але вимоги можна виконувати лише тоді, коли вони чіткі та зрозумілі. Звертаючись до керівництва прокуратури Чернігівської області, просимо брати до уваги, що КП «Чернігівводоканал» фактично є підприємством, що забезпечує життєдіяльність 300-тисячного міста. Непрофесійні дії з боку правоохоронних органів можуть призвести до втрати первинних документів, фактичної зупинки виконання підприємством завдань із водопостачання та водовідведення в м. Чернігові, та можуть стати причиною надзвичайної ситуації.

Звертаючись до мешканців Чернігова, наголошуємо: дії прокуратури області спрямовані на вивчення ситуації, що відбувалася на підприємстві в минулі роки. До діяльності, яку проводить КП «Чернігівводоканал» зараз, ці дії прямого стосунку не мають. Підприємство працює в штатному режимі, виконуючи всі поставлені перед ним завдання. Інформацію та новини щодо роботи КП «Чернігівводоканал» можна отримувати на офіційному сайті підприємства за адресою в інтернеті: https://water.cn.ua, або на сторінці у Facebook.

14273284_522906514583890_634209196_o 14274484_522906501250558_1931106155_o

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

Ще статті по темі

Back to top button