Суспільство

Селяни Чернігівщини стурбовані через загибель кролів

До редакції ЧЕline звернулися стурбовані жителі районів Чернігівщини.

Вони розповіли, що у їхніх приватних господарствах гинуть кролі. Тож і попросили нас з’ясувати, що то за біда. Чи, бува, не епідемія на вухаті голови?

По коментар ми звернулися до Головного управління ветмедицини в Чернігівській області. Там запевнили, що масової загибелі кролів на Чернігівщині немає.

— Про таке не чув, – каже начальник відділу протиепізоотичної роботи Микола Мазигула.

Однак фахівець не відкидає, що поодинокі випадки загибелі вухастих можливі. І причин цього безліч. Та про епідемію наразі не йдеться.

— Почасти люди заводять кролів, але не знають, чим і як їх годувати. Буває, що дають траву, яку не можна, зокрема мокрець, або траву, яку можна, але з росою, після дощу. Через це тварини гинуть, – зауважив співрозмовник.

Пан Микола повідомив, що кролі, як і всі живі істоти хворіють, причому на захворювання, що не поширюються шляхом епідемій, але завдають суттєвої шкоди господарству. Це стоматоз, кокцидіоз та інші болячки.

– Якщо тварина захворіла, важливо не гаяти часу і не займатися самолікуванням, а одразу ж звертатися по допомогу до ветеринарів. Тим паче, що спеціалісти, лабораторії й потрібні препарати доступні в усіх районах. Від самолікування більше шкоди, ніж користі, – переконує ветеринар.

За словами Миколи Мазигули, кролики – не дуже примхливі тварини. Їх просто треба правильно доглядати і годувати. Як, зрештою, всю домашню живність.

Ще статті по темі

Back to top button