Суспільство

«Шарм», «Любисток» і «Вербиченька», або Як у Коропі пенсіонери креативлять

Нещодавно на сайті Коропської селищної ради з’явилася публікація про танцювальний клуб «Шарм», що діє при територіальному центрі Коропської селищної ради. Він взяв участь у традиційному регіональному огляді-фестивалі кращих аматорських танцювальних колективів та окремих виконавців і навіть отримав відзнаку за участь.

Цікавість до цього колективу виникла не випадково, адже його учасники не артисти, а звичайні пенсіонерки, жодна з яких ніколи не працювала в сфері культури.

Про колектив «Шарм» і не тільки про нього журналісту ЧЕline охоче розповіла Алла Шаповал, завідувач відділення територіального центру Коропської селищної ради. За її словами, щойно Коропський територіальний центр у червні 2017 року опинився під керівництвом селищної ради, при ньому почали створювати різні творчі колективи та клуби.

«У нас діють п’ять гуртків і клубів, які відвідують пенсіонери. Зокрема, Університет третього віку і хореографічний клуб «Шарм», у якому танцюють четверо учасниць. Вони самі ставлять танці і придумують ідеї. Наприклад, почули якусь музику, вона їм сподобалась, то й танцюють під неї. Опанували вже п’ять танців. Тобто, щороку два чи три танці вивчають. Іноді ми запрошуємо хореографа, який дає нашим танцівницям професійні поради чи ставить танок. Але здебільшого вони самі працюють», – розповіла Алла Шаповал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині пенсіонери проводять «смачні посиденьки»

Цьогоріч танцівниці виступають у гарному народному вбранні.

«Купили для них тканину і пошили чудові сценічні костюми», – зауважила пані Шаповал.

Свій майданчик для виступів «Шарм» має. У територіальному центрі дуже часто відбуваються різні святкові заходи, і вже другий рік їх запрошують на районну сцену, зокрема, на регіональний хореографічний фестиваль.

Як бачимо, життя в Коропському терцентрі вирує.

«Підопічні об’єднані за інтересами. У нас є і вокальний клуб «Вербиченька», там 11 жінок і три чоловіки. Є клуб «Любисток». Об’єднує письменниць, поетів. І гуморески свої вони на засіданнях читають і вірші. У клубі «Берегиня» люди вивчають народні традиції», – розповідає завідувач відділенням територіального центру.

Більше того, соцпрацівники переконані, що головне – якусь справу розпочати, а прихильники будуть.

«Наприклад, був захід, присвячений щедрівкам. Спершу вокальний ансамбль проспівав, а потім легесеньку гру зробили – чи знає хтось автентичні народні щедрівки. Спочатку всі мовчали, а потім почали просто розповідати. Так один, другий розповів і закінчилось усе тим, що півтори години співали різні щедрівки. І за два роки наші підопічні у своїх клубах звикли одне до одного, вже не соромляться і показують усе, що вміють.

Надалі ще багато задумів і заходів, навіть якщо захочемо, не зможемо зупинитися, вони самі нам не дадуть», – сказала насамкінець розмови Алла Шаповал.

Імовірно, запозичити коропський досвід треба й іншим громадам Чернігівщини. Адже суть не в тому, наскільки майстерно чи не дуже добре співають або танцюють пенсіонери. А в тому, що в їхньому повсякденному житті, окрім вічних домашніх клопотів і господарства, є місце прекрасному, завдяки чому люди почуваються хоча б трішки щасливішими.

b1f1ea3fda39ba3971d576f52edd9ac8 ce1480941f3032a52a4d760f994670e9

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button