Суспільство

Що таке аналіз на креатинін і навіщо його здавати?

Щодня для нашого організму потрібно підживлення у вигляді вітамінів та мінералів. Велика їх кількість міститься в продуктах та рідинах. У м’ясі багато білків, в овочах вітамінів, а в воді мінералів. Всі ці компоненти заряджають наш організм енергією, та завдяки цьому ми себе добре почуваємо. Але якби ми себе завжди добре відчували! То зуб заболить, то раптово захворієш на застуду, і так все життя. Крім продуктів, на наше здоров’я впливають і зовнішні фактори, такі як заводи, вихлопні гази машин, виснажлива спека влітку і.т.п.

Тому кожній людині важливо щорічно обстежуватись та при необхідності здавати аналізи в лабораторіях. Наприклад, лабораторія Медлаб надає людині здати кров на розклад гормонів, перевірити наявність вірусів або рівень антитіл в ній. Загальний аналіз крові дає загальний стан вашого здоров’я, а такий аналіз, як креатинін дає оцінку роботи нирок. Будь-який з обраних аналізів ви можете зробити в лабораторії. Крім того, на їх сайті вказана вартість кожного аналізу, а також проходять сезонні акції.

Оскільки креатинін є завершальним продуктом білкового обміну, то його рівень в крові дозволяє судити про наявність патології у сечостатевій системі. Зазвичай на перевірку рівня креатиніну направляє лікар, якщо запідозрив якесь відхилення в роботі нирок. Також він може направити ще й для того, щоб побачити загальну картину сечовидільної системи. Але ніхто вам не заборонить здати цей аналіз просто так! Це дослідження роблять також і здорові люди, що займаються спортом та нарощують м’язову масу або ті, які мають інші свідчення.

Як попередньо підготуватись до аналізу?

Але щось ми все говоримо про аналізи, а напевно ще не все знають, як правильно здавати аналізи, адже результати можуть сильно відрізнятись, якщо неправильно до них підготуватись. Тому ми вважаємо необхідним написати про процедуру підготовки хоча б кілька рядків. Отже, перед тим, як ви підете в лабораторію, потрібно слідувати цим рекомендаціям:

1. За один день виключіть навантаження, якщо ви ходите в спортзал, то перенесіть тренування на наступний день;

2. За 12 годин виключіть вживання кави, м’ясних продуктів, а також іншої білкової їжі;

3. Щоб аналіз був більш точним, його слід здавати вранці натщесерце, а останнє приймання їжі повинен бути за 10-12 годин до дослідження;

4. Перед забором крові розслабтеся.

Також важливо вибрати гарну лабораторію для досліджень, бо кожна з них дає різні результати.

Який рівень креатиніну у людини вважається нормою?

Результати аналізу зазвичай готові на наступну добу. У результатах можна побачити назву аналізу, діапазон, в який повинен входити дане дослідження, а також ваші отримані результати. Кількість креатиніну у жіночої та чоловічої статі різний. Наприклад, у жінок рівень креатиніну лежить в межах від 53-97 мкмоль/л, віком від 17 до 60 років. Жінкам, яким більше 60ти років, рівень креатиніну лежати в межах від 53 до 106 мкмоль/л. У чоловіків же ці свідчення вище та становлять 80-115 мкмоль/л для чоловіків, віком від 17 до 60ти років, та 71-115 мкмоль/л для чоловіків від 60ти років.

142626-2

Чому підвищується креатинін в крові?

Насправді причин для підвищення цього завершеного білкового продукту багато. Думати про патологію варто лише в тому випадку, якщо креатинін підвищено більше, ніж у 2 рази. Якщо в результатах аналізів ви побачили збільшене його зміст, то діяти потрібно оперативно, оскільки погане або неможливе виведення токсинів з організму може сильно «похитнути» ваше здоров’я. Причини, за якими рівень креатиніну може бути завищений:

1. Ниркова недостатність;

2. Запальні процеси печінки;

3. Пошкодження м’язів;

4. Сильні опіки;

5. Прогресивна м’язова дистрофія;

6. Цукровий діабет;

7. Ревматоїдний артрит;

8. Період лактації;

9. Старість;

10. Велика маса м’язових тканин;

11. Надмірне вживання м’ясних та рибних продуктів.

Що відчуває людина, якщо рівень креатиніну підвищений?

Кожна людина може відчувати різні почуття, але все ж загальні симптоми виглядають приблизно так:

1. Поява анемії;

2. Біль у м’язах;

3. Часта задишка;

4. Зневоднення;

5. Порушення сну;

6. Зниження апетиту.

Перед тим, як почати зниження креатиніну в крові, людині потрібно знати, з якої причини він завищений. Тому для цього рішення підключаються лікарі. Призначений курс терапії пацієнт повинен строго дотримуватися. Під час терапії ви повинні спати не менше 8-ми годин на добу, зменшити фізичну активність, а також приймати теплі ванни або ходити на масажі. Під час медикаментозного лікування потрібно виключити жирну та гостру їжу. Можна вживати у великих кількостях фрукти, овочі, каші, свіжі соки, а також компоти.

Якщо ж рівень креатиніну у вас знижений, то це викликано через білкового дисбалансу в м’язах тіла. Для того щоб креатинін збільшився потрібно збільшити фізичні навантаження, випивати не менше півтора літра води та вживати вітамінні комплекси.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button