Суспільство

«Школа – не тільки для того, щоб учні сиділи на уроках»: Менську громаду вибрано партнером проєкту DECIDE

Менська громада зробить великий крок уперед, завдяки якому місцева освіта має стати більш демократичною й ефективною.

Громаду обрано партнером проєкту DECIDE, що забезпечить закладам освіти Менської громади доступ до ресурсів, необхідних для розвитку освітніх ініціатив і підвищення якості навчання.

«Сам проєкт передбачає напрацювання заходів, які покращуватимуть освітню мережу в громаді. Подаючи заявку, ми обрали пілотним найбільший навчальний заклад громади – Менський опорний загальноосвітній заклад імені Т.Г. Шевченка, в якому навчаються понад 800 учнів. На базі цієї школи планується створювати напрацювання, навчати педагогічний колектив, керівництво закладу, молодіжне самоврядування, яке є в школі, самих учнів, як якісно управляти і як збудувати якісне зручне освітнє середовище в школі. Тобто фахівці DECIDE в цьому нам допомагатимуть», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Проєкт триватиме два роки. Далі досвід, який здобудуть у найбільшій школі громади, поширюватимуть на інші навчальні заклади й обмінюватимуться досвідом із сусідніми громадами.

«Як уже зазначалося, буде навчання – лекції, зустрічі, тренінги, квести. До кожної аудиторії – свої підходи. Якщо заняття з дітьми, то у формі більш доступній саме для них. А вчителів, наприклад, навчатимуть новітніх технологій. Водночас здійснюватиметься аналіз освітньої мережі та буде напрацьовуватися стратегія розвитку закладу, тобто яким він має стати через три чи п’ять років. Тим більше, що нині закон передбачає створення ліцеїв, гімназій. Тож цей шлях треба пройти», – сказав Юрій Стальниченко.

За його словами, в заявці на участь у проєкті також прописали, що громада готова співфінансувати 10% різноманітних заходів у межах цього проєкту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кошти за російськомовні книжки передали для ЗСУ

«Є намір створити лінгвістичний кабінет, інформатизувати освітній процес, зробити його цікавим. Де можливо, створити цікавий сайт школи. І також самі учні та батьки вирішуватимуть, що вони захочуть. От на базі згаданої школи ми вже почали започатковувати електронні журнали для деяких класів. І далі ця практика триватиме.

Крім того, на минулій сесії, не чекаючи відповіді від DECIDE, виділили 300 тисяч гривень. Адже звернулися діти, які хочуть створити сучасний молодіжний простір у школі. І вже навіть робота в цьому напрямі розпочалася. Адже школа не має бути лише місцем, куди діти приходять посидіти на уроках.

Ми розглядаємо і питання шкільного радіо. І в них, до речі, така практика була, але з початком широкої війни воно перестало діяти. Шкільне радіо можна відновити. Діти самі вели репортажі, розповідали новини своєї школи, актуальну інформацію. Все це на перервах можна було слухати», – розказав секретар Менської міської ради.

Загалом цей проєкт дасть можливість пожвавити шкільне життя в освітньому закладі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button