Суспільство

Школи Носівки годують дітлахів по-новому

З 1 січня українські школи перейшли на оновлене меню, яке розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Мета  цього  проекту — змінити не лише саму культуру харчування українців, а і їхні харчові звички, зрештою, повернути дітей у  шкільні їдальні. Оновлене меню містить 160 різноманітних страв.Наразі  команда Клопотенка розробляє ще 340 страв, з переліку яких можна буде сформувати різноманітні унікальні меню, які відповідатимуть новим нормам харчування учнів.

За новим меню близько 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. А картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень. Велика увага у приготуванні страв за Клопотенком  приділяється застосуванню різноманітних приправ.

М’ясні страви (курка, індичка, нежирна свинина, телятина) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами.

Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції каші або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.

Сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі. А питна вода має бути доступна завжди під час їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на Подусівці не розминулися дві автівки (Відеофакт)

Як відбувається процес впровадження оновленого харчування у  дошкільних та навчальних закладах громади запитали у начальника відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Носівської міської ради Наталії Тонконог.

—  Законодавча база передбачала  часткове запровадження нових норм харчування з 1 вересня 2021 року,а повний перехід на оновлене меню- з 1 січня 2022 року.

Норми харчування у дошкільних та закладах середньої освіти не переглядалися десятиліттями. Тому  актуальність цієї реформи – однозначна. Крім того, через низку різних чинників,  у нас відсутня культура харчування. Ми виховуємо свої  гастрономічні звички і своїх дітей, акцентуючи увагу на смакових якостях страви, а не на тому, чи корисна ця їжа для здоров’я дитини, чи апетитно  вона виглядає. Нам усім треба вчитися правильно харчуватися.  Виявляється, що є безліч страв, які не просто смачні, а й  вишукано виглядають і справді корисні для здоров’я. І саме  збалансований, різноманітний  раціон оновленого меню сприятиме здоровому харчуванню дітей. Однак  результати  реформи залежать від нас усіх, від нашого    сприйняття, прагнення спільно працювати в реалізації  її основних засад. Звичайно, впровадження всього нового потребує додаткових зусиль, головне – бажання  до змін.

Справді важливо розуміти, що  у запропонованому меню є страви,  які раніше у їдальнях шкільних закладів точно не готували ніколи. Ми разом з керівниками закладів, кухарями розробили   нове меню, основні страви взяті із запропонованих Євгеном Клопотенком. Відтепер, наприклад, діти смакують гречану кашу з чебрецем і курячі нагетси, пухкий омлет з орігано,плов з булгуром, суп білий з галушками, куряче стегно в гірчичному соусі, стіки рибні, печеня по  — домашньому з курку мою, запіканка з бананом, французька печеня з яловичиною, салати з буряком з чорносливом, з моркви та яблука, чай з каркаде, сік, узвар, какао. В меню використовуються три  види м’яса  не мороженого, а охолодженого. У нас і раніше вже не використовували в раціоні сосиски, ковбаси, рибні консерви.

Найголовніше ж, батьки мають зрозуміти, що корисні звички в харчуванні дитини формуються виключно за нашим особистим прикладом. Власне, як і те, що культура харчування – це так само невід’ємна частина виховання наших дітей.

Євген Клопотенко переконує, що результати реформи можна буде побачити приблизно через 2,5 – 3 роки. Втім ставлення  до цієї реформи неоднозначне. Багато батьків дякують за чудову ініціативу  шеф-кухаря та нове меню.  Частина  навпаки шукає недоліки. Особливо обурило батьків те, що більшість страв повністю без солі чи без цукру. А дітям це не смакує. За словами Клопотенка, в садках і школах не повинні різко відмовлятися від солі і цукру в стравах, це повинно відбуватися поступово.

Школи не обмежуються одним конкретним меню та можуть не прив’язуватися до рецептів Клопотенка. Є можливість самостійно розробляти рецепти та технологічні картки, в залежності від харчових звичок певного регіону. Скажімо, у нашій громаді також є кілька страв не  від Клопотенка, а оновлене меню було затверджене Держпродслужбою, тому відповідає всім  відповідним нормам калорійності, білків, жирів і вуглеводів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 Пресслужба Носівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button