Суспільство

Шоколадні букети, звірятка і навіть зброя: жителька Городні виготовляє смачні та красиві шедеври

Нинішнє життя динамічне і стрімке, воно спонукає людей розвиватися і шукати своє справжнє покликання. Цю істину вже добре зрозуміла Анна Герасименко з Городні, яка здобула професію перукаря, працювала фотографом – знімала весілля, робила фотосесії, але знайшла себе у шоколадній справі. Каже, що від роботи з шоколадом отримує неймовірне задоволення. Про це і не тільки – в розмові з Анною.

Анно, як давно ви працюєте з шоколадом і з чого все почалося?

Усе почалося 2021 року. Мені подруга підказала ідею шоколадних букетів. Привезла та показала такий букет і сказала: «Дивись, яку красу дівчинка робить, а ти сидиш у декреті, то чому б тобі не спробувати?». Так я і вирішила спробувати. Це було якраз напередодні 8 Березня. 5 березня я замовила в інтернеті свою першу форму на 21 цукерку у вигляді трояндочок. На той час це була єдина форма, яку я змогла знайти. І почала працювати. Виклала кілька фото в інтернеті, для мого міста такі букети були незвичні й нові. Люди почали замовляти. Тож із 2021 року я 8 Березня не святкую, а працюю. Бо з 7 на 8 березня у мене – «нічна зміна».

Потім почала вдосконалювати свої навики. Замовила нові форми для цукерок. Нині в мене різних силіконових форм, напевне, вже більше як 50. Бо людей хочеться дивувати, щоб у букеті були не тільки маленькі трояндочки. Нині можу зробити орхідеї, еустоми, троянди різних розмірів, полуничку, малинку… І оформити все це доволі цікаво.

Я кайфую від роботи з шоколадом, вчуся по інтернету, там дівчата багато різних уроків викладають, то переглядаю, як інші працюють, собі щось на озброєння беру.

Із яким шоколадом ви працюєте?

Уже приблизно півтора року я співпрацюю з одним постачальником. Шоколад використовую або італійський або бельгійський Callebaut. Бо хочу працювати з якісним шоколадом, щоб люди, які одного разу замовили в мене букетик, робили нові замовлення. Щоб мені не було соромно за мою роботу. До того ж, у мене вдома є двоє маленьких дегустаторів – мої дітки. Якщо вони їдять, то не соромно іншим людям давати куштувати.

Наскільки ви вдосконалили свої вміння, порівняно з початковим етапом?

Нині вивчила техніку підфарбовування квітів. Адже є блиск для шоколаду, кандурін – харчовий пилок. Завдяки цим харчовим добавкам можна додати кольору квітам, зробити їх більш привабливими.

Спершу робила тільки букети, нині можу зробити цікаві шоколадні коробочки для цукерок різних форм. Також виготовляю солодощі до різних тематичних свят – новорічних, Дня лікаря, зараз готуюся до Дня вчителя. Роблю також різні вставочки з написами вітальними.

Для хлопчиків, для чоловіків є шоколадні літачки, пістолетики, танчики. З одного боку, наприклад, форма літачка, а з іншого накладаю багато горішків або сушених чи в’ялених фруктів. Я, напевне, ніколи не буду багатою, бо не дуже вмію розраховувати вигідну вартість своїх виробів, навпаки – кладу все щедро, аби людям приємно було, ще й подаруночки маленькі замовникам дарую. Щоб людина могла спробувати, що саме вона дарує іншим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від торговельних рядів – до сучасних споруд: як формувався архітектурний ансамбль Красної площі в Чернігові

Ваші букетики можна тільки в Городні скуштувати?

Якщо не так спекотно на вулиці, то можу свої вироби поштою замовникам відправляти. Навіть чернігівка, яка нині в Німеччині, замовляла в мене роботу в патріотичних кольорах, аби наче шматочок України відправити до Німеччини. До Чехії замовлення відправляла. І для наших військових замовлення роблять їхні близькі та рідні. До речі, зі мною можна зв’язатися за номером телефону 0989404180.

Я правильно розумію, що працювати з шоколадом складно?

Так. Це така кропітка робота. Бо якщо стала до столу і почала темперувати шоколад, то мене вже не можна відволікати. Треба дотримуватися технології. Якщо шоколад, наприклад, перегріти, він не буде застигати або буде плавитися. Є багато нюансів у роботі з шоколадом.

Працюю я вдома. Але важкувато, бо я ще й мама двох діток – 9 і 3 років. До того ж, живу в приватному будинку, то ще і город, і господарство є. Але якщо я чогось не встигаю вдень, то в мене ще попереду ніч. Прокидаюся, коли ще всі сплять, і творю, поки ніхто не заважає. А нині, коли спекотно, важко працювати з шоколадом. У холодильник я його не кладу, бо шоколад миттєво вбирає в себе всі запахи. Зараз я починаю працювати з шоколадом увечері, коли температура повітря трішки спадає.

Були зіпсовані роботи?

Були. Навіть вчора збирала букет, майже запакувала, а святковий напис поламався. То довелося розбирати букет і трохи перероблювати. Також є троянди з тоненькими пелюсточками, з ними також треба бути обережною.

Загалом це для мене більше хобі, бо подобається дарувати людям радість. Крапелька старання, магії та любові – й отримуєш або гарного зайчика, або квіточку, або ведмедика…

Люди охоче роблять замовлення?

Спочатку так, бо це була новинка. Людям подобається все незвичайне, чим можна приємно здивувати. Шоколадний букет приємно пахне, має гарний вигляд, не зів’яне і їстівний. І нині замовляють, але тепер непростий час.

Термін придатності їстівного шоколаду – два місяці, тобто 60 днів. Щоправда, є люди, яким подаруєш букетик, а вони його бережуть. Буває, питаю знайомих: «Смачно було?». А вони відповідають, що такий гарний, що шкода їсти.

Чого вам хотілося б надалі у вашій справі?

Хочеться вдосконалюватися та рухатися вперед. Можливо, хотілося б у своєму місті провести якийсь майстер-клас, бо люблю з дітками працювати. По своїх дітях бачу, як їм цікаво, як горять їхні оченята, коли з форми дістаю шоколадні фігурки. Але організувати це буде складно, бо і плита потрібна, і довго чекати, поки шоколад застигне.

А є люди, що кажуть: «Такий важкий час, а ти отаке робиш». Але я вважаю, що навіть нині неправильно занурюватися тільки у скорботу і печаль. Треба хоч трішечки, але позитивних емоцій.

Ірина Осташко

Фото – Анна Герасименко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button