Суспільство

Штучна vs жива: чернігівці розповіли, що думають про відмову від живих ялинок на свята

Упродовж багатьох років українські хвойні ліси найбільше страждали у передноворічний період, саме тому в українців і вкоренилася думка, що штучна ялинка має менший вплив на довкілля, адже для цього не потрібно знищувати ліси.

Тож чи правильно вважати екологічною акцією відмову від живих ялинок і заміну їх пластиковими штучними?

Юлія Ігнатенко

Юлія Ігнатенко

Відмова від живих ялинок – це позитивна тенденція, адже для того, щоб деревце кілька тижнів постояло в кімнаті, йому треба рости не один рік. Це того не варте. Але заміна на пластик – не надто екологічно. Я обираю штучну ялинку, але якісну, щоб користуватися нею багато років, а потім здати на переробку.

Діана Мкртчян

Діана Мкртчян

Ну питання з екологічністю штучних ялинок – це спірний момент. А ось вирубка живих рослин на два-три тижні краси – безперечно, неправильно. Думаю, було б краще продавати живі ялинки в горщиках, а потім повертати їх у пункти прийому та висадки. Але шкода, що це мої фантазії.

Михайло Жирохов

Михайло Жирохов

Штучні ялинки дуже довго торували собі шлях. Але тут, на мою думку, збіглися екологічна повістка й економічна складова. З пластиковими пакетами нині кампанія має вигляд чергової спроби заробити копійку з покупця – екологічні проблеми не є основними. Тим паче, що зараз немає альтернативи, що викликає обурення. Але можливо, все зміниться з часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли, на що витратять «тисячу Зеленського»

 Марія Коробко

Марія Коробко

Чи можна назвати заміну справжньої ялинки пластиковою екологічною акцією? Мені здається, що ні, адже пластик ніяк не назвеш екологічним. Вважаю, треба, зрубавши одну ялинку, посадити дві. Ось і все. Аромату справжньої ялинки не замінить жоден пластик.

Вадим Балінський

Вадим Балінський

Вважаю, що ялинки – це пріоритет далекого минулого. Я проти всіх видів ялинок – і живих, і штучних. А давайте встановимо в кожній хаті, наприклад, дикі огірки чи олеандр? Красиво й екологічно…..

Марія Шевченко

Марія Шевченко

На мою думку, відмова від живих ялинок не є екоакцією з таких підстав:

— утилізація сміття, зокрема й пластику, в Україні не організована!!!

— проведу аналогію: ми ж не хочемо на день народження чи інше свято отримати штучні квіти! Виростуть нові квіти…

Виростуть і нові ялинки. Утилізація їх, за розумного підходу, простіша і навіть корисна: для харчування тварин у зоопарках, виготовлення брикетів для опалення тощо.

Ми ставимо гілки сосни або ялинки.

Вадим Лільчицький

Вадим Лільчицький

Я противник того, що ялинки рубають, а потім бачимо, як вони валяються по місту. Уже років вісім, як купив красиву штучну ялинку, і щороку ми її вдома ставимо та святково декоруємо. Після свят акуратно в пакетик складаємо, замотуємо. Живемо в багатоповерхівці, то виношу деревце до підвалу, в мене сухий підвал. І напередодні новорічних свят знову дістаю. Протираємо від пилу – і все гарно та добре. Вважаю, що це правильно для екології й чистоти в місті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button