Суспільство

Шу пуер: історія народження

Ще зовсім нещодавно, менше століття тому, купити чорний чай (https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay) було досить непросто. Тобто, чай у продажу був завжди, а от оригінальних, від яких дійсно можна отримати задоволення – було надзвичайно мало. Тоді ж і став зароджуватись такий популярний сьогодні чай шу пуер (https://newtea.ua/uk/chay/chay-puer/vid-shu-pu-er), а точніше – лише ідея його створення.

Світ без китайського чаю

Саме тоді, на початку ХХ століття, китайська галузь виробництва чаю переживала значний застій. Наступив захід великої династії Цін, ситуація в країні була нестійкою та мало контрольованою. Тож імператору точно було не до специфіки чайної промисловості.

Водночас Китай почав помітно програвати Індії в економічній війні за постачання червоного (тобто, чорного) чаю до Європи.

Відновлення виробництва

У 30-40 роках ХХ століття, завдяки налагодженню зв’язків із Європою виробництво пуерів знов активізувалось. Та довгі торгові шляхи змушували винаходити нові способи зберігання чаю. Тому його то сушили, то поливали водою, щоб доставити якнайбільше чаю, придатного для продажу.

Саме так народився попит на витриманий постферментований чай пуер, що здивував своїм смаком усіх, хто тоді його спробував. Характер цього напою продовжував змінюватись довго після виробництва, а смакові якості лише покращувались (якщо, звичайно, це був той самий оригінальний чайний лист).  

Врешті, найсмачніший чай із Піднебесної перестав встигати за попитом, і зістарювати його просто не вистачало часу. Так почав з’являтись чай чорний, ціна якого була нижчою, а якість ішла за ціною вниз.

Винайдення шу пуера

Попит на пуер ріс все активніше, а сполучення між містами та континентами прискорювалось завдяки колісному й залізничному транспорту, а також авіації. Тож, ледь прийшовши до тями після жахів Другої Світової та громадянської війни, китайські виробники чаю почали розробляти технологію швидкого зістарювання пуера.

Тоді було винайдене технологічне «вологе скиртування». В надмірно вологих приміщеннях чай зрів набагато швидке. Підтримувана висока вологість та підвищена температура запускають мікробіологічні та біохімічні процеси, що роблять смак чаю більш щільним, а аромат набуває ноток погребу, обробленої шкіри та буряка.

В вже у 1973 році фахівці з Куньмінської фабрики чаю змогли створити напій, що зістарюється за тижні, і зі смаком, майже аналогічним до витриманого шен пуера:

  • із солодкістю вишні та коричнево-рубіновим настоєм;
  • з ароматами сливи, гіркого шоколаду та мускатного горіха;
  • підбадьорюючий та тонізуючий, такий, що допомагає зосередитись та поліпшує настрій.

Так 50 років тому народився улюбленець чаєманів – пуер шу.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button