Суспільство

Швидке реагування та відновлення України: громади Чернігівщини стали учасниками проєкту ReBoost

Європейський Союз спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) запустили проєкт «ReBoost: громадський центр швидкого реагування та відновлення територіальних громад України». До нього долучили Сновську, Іванівську, Куликівську, Менську, Михайло-Коцюбинську, Ніжинську, Остерську, Прилуцьку та Сосницьку громади області.

У межах проєкту громадам надаватимуть усебічні юридичні консультації, сприятимуть у наданні послуг внутрішньо переміщеним особам, допоможуть удосконалити роботу в соціальній та адміністративній сферах. У рамках проєкту від грантодавців планується надати в постійне користування оргтехніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для Перемоги та єднання: чернігівська майстриня виготовляє прикраси в українському стилі на сучасний лад

«Проєкт стартував минулого тижня, вже була презентація за участі громад. Далі почнемо з того, що будемо аналізувати ситуацію в нашій громаді, будуть опитування. Вони цим займатимуться, щоб це було більш-менш репрезентативно. Потім вони нададуть рекомендації і буде напрацьований певний план та заходи, як повернути ситуацію хоча б до довоєнного стану.

Це не тільки про фізичне відновлення інфраструктури йдеться. На щастя, у нас майже немає зруйнованих об’єктів у громаді, лише кілька комунальних будівель і дорожнє покриття.

Переважно в нас втратив бюджет. Упродовж серпня у нас надійшло усього 25% очікуваних надходжень до бюджету. Недонадходження на сім місяців становить 25 мільйонів гривень. Це тягне за собою те, що ми не можемо повністю фінансувати навіть захищені статті, а допустити скорочення людей ми також не хочемо. Бо робоче місце, якщо воно навіть із мінімальною зарплатою, це хоч якась захищеність людини у період війни.

Будемо проводити аналіз ситуації, які втрати ми маємо, що потребує відновлення. Насамперед акцентуватимемо увагу на втратах економіки, як покращити надходження до бюджету. На основі аналізу ми розробимо план заходів.

Також програма покликана допомагати соціальному напряму. Тому проаналізуємо, чого потребують наші соціальні структури. Буде план заходів, відповідно до якого ми будемо далі орієнтуватися, чи це буде підтримка місцевого бізнесу, лікарні або закладів соціальної сфери», – у коментарі для ЧЕline зазначив секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button