Суспільство

Синоптики розказали яким буде квітень на Чернігівщині

Квітень називають місяцем первоцвіту та гомінкої води. Повітря теплішає, хоча багато сонячної енергії йде на обігрів землі. Проте квітневе тепло ненадійне. Вдень тепло, а вночі ще заморозки, а може і сніжком притрусити. За це квітень у народі називають “вередник”, “крутій”, “пустун”. Правильно підмічено, що він не буває ні холоднішим від березня, ні теплішим від травня.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр з гідрометеорології.

За початок вегетації приймають дату стійкого переходу середньодобової температури повітря через +5º тепла. На Чернігівщині цей перехід відмічається 1-8 квітня. Наприкінці місяця (20-25 квітня) здійснюється стійкий перехід середньодобової температури повітря через +10º, тобто починається період активної вегетації.

Заморозки у повітрі і на поверхні ґрунту до дати переходу середньодобової температури повітря через +10º явище звичайне. Середньобагаторічна дата останніх заморозків у повітрі 17-30 квітня, хоча нерідко вони бувають і у травні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Валу у Чернігові дерево пошкодило електромережу (Фотофакт)

Середньомісячна температура повітря у квітні порівняно з середньомісячною температурою березня вища на 8º і дорівнює 8,3º тепла. Абсолютний максимум цього місяця складає 28-30º тепла і зареєстрований у 2012 році, абсолютний мінімум – 11-18º морозу у 1952 та у південно-східних районах у 1963 роках.

Кількість опадів за місяць по області у середньому дорівнює 43 мм. Середня багаторічна кількість днів з опадами у квітні складає 11-13.

За даними Українського гідрометцентру та світових центрів середньомісячна температура повітря у квітні 2021 року очікується 8,5º, що близько до середніх багаторічних значень за базовий період (1981-2010 роки), кількість опадів – 43 мм, тобто в межах норми за цей період.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button