Суспільство

Синоптики розказали, яким буде жовтень на Чернігівщині

У жовтні температура повітря ще більше знижується, частіше бувають дощі та сильні вітри. Наприкінці жовтня спостерігається похолодання, зникають красиві купчасті хмари. Небо найчастіше вкрите низькими шаруватими хмарами. Збільшення вологи в повітрі зумовлює утворення туманів. У холодні ночі іній вкриває траву, дахи будинків. Утворюється він за тих самих умов, що й роса, але за температури нижче 0°С.

Жовтень називають золотою осінню. Це час найяскравішого забарвлення дерев, кущів.

Середньомісячна температура жовтня, порівняно з вереснем, на 6º нижча і становить 7,4º тепла.

Абсолютний максимум 27-29º зареєстрований у 1999 році. Абсолютний мінімум зафіксували у 1988-му та 2014-му, він становив 10-13º морозу.

Заморозки в першій половині жовтня – явище звичайне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину йде бабине літо

У південній половині області 2-3 жовтня відбувався стійкий перехід середньодобової температури повітря через +10º, закінчувався період активної вегетації. 22-30 жовтня здійснюється стійкий перехід середньодобової температури повітря через +5º у бік зниження, що символізує закінчення вегетаційного періоду для сільськогосподарських культур. У цей час здебільшого закінчується листопад у дерев.

Кількість опадів у жовтні в середньому становить 49 мм. За місяць налічуватиметься 11-13 днів з опадами.

За період із 1966-го по 2021 рік у жовтні спостерігалися такі стихійні метеорологічні явища ІІ рівня небезпечності: 1 випадок сильного вітру з максимальною швидкістю 28 м/с, 1 випадок сильного дощу з кількістю опадів 55 мм.

За даними Українського гідрометцентру та світових центрів, середньомісячна температура повітря в жовтні 2022 року очікується 6,4º тепла, що нижче за середні багаторічні значення за базовий період (1991-2021 роки), кількість опадів – 42 мм, що менше за норму за цей період.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівський обласний центр з гідрометеорології

Ще статті по темі

Back to top button