Суспільство

Синоптики розказали, якої погоди чекати чернігівцям у жовтні

Жовтень називають золотою осінню. Це час найбільшого забарвлення дерев, кущів. У жовтні температура повітря знижується, частіше бувають дощі та сильні вітри. Наприкінці жовтня спостерігається похолодання, зникають красиві купчасті хмари. Небо переважно вкрите низькими шаруватими хмарами.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр з гідрометеорології.

Збільшення вологи у повітрі зумовлює утворення туманів. У холодні ночі іній вкриває траву, дахи будинків. Утворюється він за тих самих умов, що й роса, але за температури нижче ніж 0°С.

Середньомісячна температура жовтня порівняно з вереснем на 6º нижча і становить 7,1º тепла. Абсолютний максимум 27-29º зареєстрований у 1999 році, абсолютний мінімум відзначався у 1988 та 2014 роках і становив 10-13º морозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярі Чернігівщини підуть на канікули з 22 жовтня

Заморозки в першій половині жовтня – явище звичайне.

У південній половині області 2-3 жовтня відбувається стійкий перехід середньодобової температури повітря через +10º, закінчується період активної вегетації.

22-30 жовтня здійснюється стійкий перехід середньодобової температури повітря через +5º у бік зниження, що символізує закінчення вегетаційного періоду для сільськогосподарських культур. На цей час здебільшого закінчується листопад у дерев.

Кількість опадів у жовтні у середньому становить 46 мм. За місяць спостерігається 11-13 днів із опадами.

За даними Українського гідрометцентру та світових центрів, середньомісячна температура повітря у жовтні 2020 року очікується 7,5º тепла, близька до середніх багаторічних значень за базовий період (1981-2010 роки), кількість опадів – 48 мм, що також у межах норми за цей період.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button