Суспільство

Сирітська проблема: жителька села на Чернігівщині хоче від держави будинок або квартиру

Засоби масової інформації недарма називають четвертою владою, бо трапляється, що, здавалося б, безнадійне питання вирішується завдяки журналістському втручанню. Але це йдеться про випадки, коли люди, яким потрібна допомога, самі вже, як кажуть, оббили всі пороги, постукали в усі кабінети та зробили все, що могли зробити на своєму рівні.

Але трапляються й інші ситуації – коли люди з якихось причин не бажають самостійно вирішувати свої проблеми, натомість хочуть усе перекласти на журналістів.

До редакції ЧЕЛАЙН дуже часто звертаються люди з різноманітними проблемами та з проханнями допомогти. Ситуації, як і люди, бувають різні.

Одна з тих, хто звернувся до нашої редакції – Марія Клименко, яка нині проживає в селі Єнькова Рудня Сновської громади. Вона розповіла, що у 2008 році її батьків позбавили батьківських прав через зловживання міцними напоями.

«І тоді як дітям-сиротам нам пообіцяли житло. Хоч куди ми зверталися, нам сказали, що стоїмо в черзі. І черга ця триває донині. Інші діти, яким по 18 років, отримують житло. А нам так і немає, не можемо добитися», – зазначила Марія.

Вона сказала, що нині їй 31 рік, що вона одинока мати, яка виховує 14-річну дитину. Також повідомила, що наразі ніде не працює. А раніше працювала в АТБ-маркеті.

Востаннє свою житлову проблему Марія намагалася вирішити в 2010 році. Вона зверталася до Тихоновицького старости, адже зареєстрована в батьківській хаті в селі Іванівка, що належить до Тихоновицького старостинського округу. До речі, за словами Марії, ця хата не є придатною для проживання, бо дуже в поганому стані.

У 2010 році староста порадив Марії звернутися до райдержадміністрації.

«Так і зробили. В адміністрації сказали писати заяву. І до відділу сім’ї і молоді зверталися, де й сказали, що все безрезультатно – грошей ніхто на житло не виділяє. Взагалі ж начебто всім дають будинок або квартиру, виділяють на це гроші. А чому я не така дитина, як усі? Це ж не те, що я взяла і забажала, закон же такий є», – каже Марія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Пожежа» в серці: чернігівський рятувальник зробив романтичну пропозицію коханій (Фото)

Відтоді минуло більше ніж 10 років. На щастя, увесь цей час на вулиці Марія не жила.

«Зараз я проживаю в будинку в Єньковій Рудні, не у власному. Грошей за проживання я не сплачую, то виходить, що не знімаю. Пустили так», – пояснює вона.

Звучить трішки дивно. Чому стільки років усе начебто влаштовувало і питання ніхто не порушував? Аби прояснити ситуацію, зателефонували до старости Тихоновицького старостинського округу Анатолія Бондаренка.

«Це питання має вирішувати служба у справах дітей міської ради. Марія дійсно прописана в Іванівці, а проживає в Єньковій Рудні. Особливо я нічого не розкажу, до сільської ради, до мене вона не приходила, про жодні труднощі життєві не розповідала. До того ж вона вже не дитя, а доросла. Наскільки знаю, є якась хата, куплена в Єньковій Рудні, щоправда, на які гроші, не знаю, можливо, брат допоміг і вже давненько вони переїхали. І я знаю, що ще до широкої війни у школі її дитя харчувалося безкоштовно», – розповідає Анатолій Бондаренко.

Марія Мороз, староста Сновського старостинського округу, до якого належить Єнькова Рудня, також сказала, що до старостату зі своєю проблемою Марія не приходила.

«Житлове питання – це більше до міської ради. Хоч могла б і до нас звернутися. Вона в нас не зареєстрована. У Єньковій Рудні поселилася недавно, може, рік. Знаємо, що дві сестри в неї в Єньковій Рудні живуть. І одна з сестер колись приїжджала до нас і казала, що сестра купила в Єньковій Рудні хату, то щоб її занесли до списку на гуманітарну допомогу. Ми її додали і видавали допомогу, а більше вона не зверталася до нас ні з чим. Кажуть, що в неї співмешканець є, вони наче вдвох приходили по гуманітарну допомогу. Напевне ж, купили хату в Єньковій Рудні та живуть. Про житлові труднощі вона нам нічого не розповідала. Нехай звернеться до нас і розкаже, які в неї проблеми», – пропонує Марія Мороз.

Зрозуміло, що життя дітей-сиріт чи позбавлених батьківського піклування – не мед, і вони потребують підтримки, причому різної. Але, з іншого боку, дорослі люди повинні усвідомлювати, що під лежачий камінь вода не тече. Тому для початку пані Марії радять прийти до старости Сновського старостинського округу або ж звернутися до Сновської міської ради та відверто розповісти про свої життєві обставини, проблеми й наболіле.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button