Суспільство

Скільки коштує Зелена карта на авто?

Кожен українець, який має намір виїхати за кордон на своєму авто, повинен мати з собою Зелену карту. Це обов’язкова умова легального виїзду для всіх без виключення власників транспортних засобів (далі ТЗ), що офіційно зареєстровані в Україні.

Без такого документа при перетині кордону вас просто не пропустять до іншої держави. Однак у такому страхуванні у першу чергу зацікавлений сам водій. І далі Ярослав Стецюн, засновник порталу «Польський консультант», розповість спеціально для читачів ЧеЛайн, чому саме.

Що таке Зелена карта?

В цілому, Зелена карта  – це міжнародна система страхування цивільної відповідальності власників ТЗ за шкоду, яка заподіяна життю, здоров’ю чи майну третіх осіб.

Зелена карта має уніфіковану форму для всіх членів міжнародної системи автострахування та діє на теренах більш ніж 40 європейських країн.

Принцип дії Зеленої карти ідентичний до всім відомої автоцивілки. Тобто у разі виникнення ДТП з вашої вини страхова компанія відшкодує збитки потерпілій стороні на лікування чи ремонт ТЗ, відповідно до лімітів тієї держави, де сталася надзвичайна подія.

Важливо відзначити, що Зелена карта оформляється не на конкретного власника автівки, а безпосередньо на сам ТЗ. Відтак ця страховка буде покривати відповідальність будь-якого водія, що керує ТЗ на законних підставах.

Виплату страхового відшкодування за договорами «Зелена карта» в нашій державі гарантує Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ).

Які умови оформлення?

Поліс водій може оформити у будь-якого ліцензованого страховика. При чому це можна зробити як онлайн, так і під час особистого візиту до компанії.

Для того щоб стати власником Зеленої карти, потрібно мати при собі:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про реєстрацію ТЗ;
  • посвідчення водія.

Кожна Зелена карта має спеціальний QR-код, що містить посилання на відповідний запис в базі даних МТСБУ. Завдяки цьому можна легко перевірити інформацію про укладений електронний договір міжнародного страхування.

Для уникнення непорозумінь під час митного контролю і безперешкодного руху ТЗ водію варто роздрукувати сертифікат у паперовому форматі та у разі необхідності пред’явити на вимогу уповноважених контролюючих органів іноземної країни.

При чому водію окрім оригіналу страховки варто мати ще й його копію. Адже у разі ДТП копію треба буде залишити в країні, де сталася аварія. А от оригінал цього документу має завжди бути у водія під рукою.

Скільки коштує на Зелену карту?

На вартість поліса впливає низка факторів:

  • тип самого ТЗ;
  • країна відвідування;
  • термін страхування.

Страхувальник самостійно визначає строк дії Зеленої карти. При цьому мінімальний період складає 15 днів, а максимальний – 1 рік.

Вартість офіційно встановлюється МТСБУ і є однаковою у всіх страховиків. До речі, востаннє ці тарифи оновлювались 29 вересня 2023 року.

На сайті уповноважених компаній для клієнтів є функція онлайн-калькулятора для розрахунку ціни страхових послуг. Але є декілька лайфхаків, як зменшити ціну на Зелену карту. Подробиці розписані на сайті Польський консультант. Звертаємо увагу на те, що договір зі страховою компанією має обов’язково діяти протягом всього часу перебування за межами України.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button