Суспільство

Сновська громада проголосувала за звернення до УПЦ

На черговому засіданні сесії Сновської міської ради розглядали питання засудження інституцій, які підтримують війну в Україні і знищення українського народу. Депутати більшістю голосів проголосували за звернення до священиків УПЦ Сновщини (Українська православна церква, що є частиною Російської православної церкви) з рекомендацією змінити канонічний статус церков.

Тобто, відмовитися від приналежності до московського патріархату.

Як відомо, УПЦ підпорядкована кремлівському духовенству. Останнім часом все більше парафій УПЦ засуджують дії російських загарбників і відмовляються від зв’язків із кремлем.

На Чернігівщині флагманом цього процесу, мабуть, слід вважати Менську громаду, в якій церкви одна за одною переходять в ПЦУ.

В Сновській же громаді питання московського патріархату весь цей час замовчувалося. Звичайно, священики УПЦ також не проявляють активності в даному процесі.

Утім, все більше жителів Сновської громади обурені цим і вимагають змін.

«Все кардинально змінилося 24 лютого, коли російська федерація розпочала повномасштабну війну проти України. Загинули тисячі захисників. Російськими окупантами вбито понад 320 українських дітей, більше півтисячі діток отримали поранення і деякі з них досі борються за життя. І війна триває. Щодня гинуть цивільні і військові. Щодня московські загарбники знищують наш народ. Парадокс, але війну в Україні, вбивства дітей, насилля над жінками та розстріли підтримує єпископ російської православної церкви патріарх Кіріл. Про це предстоятель РПЦ неодноразово публічно висловлювався на телеканалах та під час проповідей. На території України досі функціонують так звані філіали кремлівського духовенства – церкви московського патріархату замасковані під назву Українська православна церква (УПЦ). Ці церкви підпорядковані московському духовенству і свідомо чи несвідомо служать злочинцю Гундяєву. Знаю священиків з УПЦ, до яких, м’яко кажучи, багато запитань. Хоча знаю і батюшок з УПЦ, які активно допомагають ЗСУ. Але присутність в країні будь-яких інституцій, які мають відношення до ворожої країни, які підривають цілісність держави, підтримують війну та вбивство українців, вважаю неприпустимим. Протягом місяця до мене звернулося кілька сотень людей з різних населених пунктів громади із проханням і вимогою – почати щось робити. Дійсно. Після всього жаху і горя, яке вчинили і продовжують чинити з нами московити… Як можна мовчати? Зараз український народ платить велику ціну за страх, пасивність і мовчання. Тому – позиція принципова», — зазначає ініціатор звернення Павло Солодовник.

За звернення проголосували: Олександр Медведьов (міський голова), Сергій Анищенко, Ігор Батюк, Володимир Цуприк, Олександр Головач, Володимир Гордюк, Ганна Гукун, Любов Данилова, Наталія Добненко, Наталія Єфименко, Лідія Логвиненко, Вячеслав Матвієнко, Анна Полюшко, Наталія Самойлова (секретар міської ради), Павло Солодовник, Андрій Терещенко, Лілія Терещенко, Павло Тютюнник, Ірина Якубовська.

Не підтримали звернення: Марія Малетич та Володимир Невмовенко.

290714298_719774022578710_3274725793973849591_n

 

Ще статті по темі

Back to top button