Суспільство

Сьогодні чернігівці вшановують пам’ять святого апостола Андрія Первозваного

13 грудня Православна церква відзначає День святого апостола Андрія. Він – найперший апостол, який став послідовником Христа, тому його назвали «Первозваним».

Це людина, яка першою принесла віру християнську на землі теперішньої нашої держави. Саме тому Андрій Первозваний особливо вшановується в Україні, де побудовано багато храмів на його честь.

Апостол Андрій, як і інші апостоли, був свідком проповіді Ісуса Христа, Його чудес, що підтверджували Його божество. Андрій бачив страждання Спасителя, Його смерть і Воскресіння. Після Воскресіння Спасителя разом з іншими учнями удостоювався зустрічей з Ним і був присутній на Елеонській горі, коли Господь, благословивши їх, піднісся на Небо.

Після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому до якої країни йти для проповіді Євангелія. Святому Андрію дісталися країни вздовж узбережжя Чорного моря, північна частина Балканського півострова і Скіфія (у майбутньому — територія Русі). За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ.

«На горах цих возсіяє благодать Божа: велике місто буде тут, Господь освятить цю землю святим водохрещенням і спорудить тут багато церков», — сказав апостол учням. Потім він благословив київські гори і поставив хрест.

Джерело: «Чернігівські єпархіальні відомості»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

 

Ще статті по темі

Back to top button