Суспільство

Сьогодні у Чернігові мусульмани відзначають Ураза-байрам

Сьогодні, 25 червня, у мусульман Чернігова розпочинається Ураза-байрам – Свято розговіння, яке знаменує закінчення священного місяця Рамадан.

Ураза-байрам – одне з двох головних свят ісламського календаря і ним завершується 30-денний піст. Слово «рамадан» означає «горіти», тобто в цьому місяці за дотримання посту «згоряють» усі гріхи, зачиняються двері пекла (Джаханнам) і відчиняються двері раю (Джаннат).

Традиція святкування дня розговіння бере початок ще з часів пророка Мухаммеда, з 624 року. Напередодні і в день свята збирається обов’язкова милостиня (закят аль-фітр). Зібрані кошти йдуть на користь громади (малозабезпеченим, подорожнім тощо).

У день свята мусульмани здійснюють святкову ритуальну молитву (ід-намаз), надягають найкращий одяг, готують традиційні страви, а після святкової молитви накривають святкові столи, запрошують в гості сусідів, родичів і друзів, ходять у гості з подарунками, радіють і веселяться. У цей час прийнято також роздавати пожертвування бідним, дарувати подарунки і просити один в одного пробачення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button