Суспільство

Сьогодні вшановують святого Панкратія: традиції для багатого врожаю і збору ягід

Сьогодні, 22 липня, Православна церква шанує священномученика Панкратія. В народі свято називають «Панкрат» або «ягідник». Про традиції і повір’я в цей день розкажуть Українські Новини.

В юнацтві батько взяв Панкратія в Єрусалим, щоб побачити Спасителя. Чудеса та повчання Ісуса розпалили в святителя віру, йому навіть вдалося зблизитися з апостолами.

Після смерті батьків, священномученик відправився в гори і жив у печері, збагачуючи дух молитвою і роздумами. Одного разу його зустрів апостол Петро і забрав з собою в дорогу. Пізніше він був посвячений у сан єпископа Тавроменійського святими апостолами Петром і Павлом.

Під впливом служби Панкратія, майже всі жителі Тавроменії і сусідніх міст звернулися до християн. Мирне багаторічне богослужіння святого завершилися повстанням язичників, які вбили його.

Традиції та прикмети дня

Збір урожаю огірків починається на Панкрата. В цей день господині мають традицію перший зірваний огірок ховати від чужих очей в городі — його закопують в дальньому кутку. Вірять, що це вбереже весь наступний урожай від пристріту і принесе багатий урожай на наступний рік.

Цей день часто називають «ягідником», бо збір ягід активно триває. Через те, що дорослі трудяться в полі, за ягодами прийнято посилати дітей або дівчат.

  • Зірки потьмяніли — гроза збирається.
  • Темний місяць — довгі дощі наприкінці місяця.
  • Тихо жаби кумкають — на дощ, голосно — хорошу погоду, мовчать — буде похолодання
  • Біле латаття прикрило квітки — через день-два піде дощ.

Іменини: Олександр, Олександра, Андрій, Кирило, Панкрат, Федір.

Ще статті по темі

Back to top button