Суспільство

Спостерігати вагітність безоплатно можна у 21 медзакладі Чернігівської області

Ведення вагітності в амбулаторних умовах акушером-гінекологом виділене в окремий пакет Програми медичних гарантій. Пацієнтки можуть обирати, де спостерігати вагітність безоплатно, з тих медичних закладів, які мають відповідний договір із Національною службою здоров’я України. На 2024 рік 686 закладів по всій Україні уклали договори за цим напрямом на загальну суму 615,7 млн грн, лікарні Чернігівської області мають договори на суму 12,6 млн грн.

“Держава гарантує кожній українці безоплатну послугу з ведення вагітності. Для цього жінці потрібно обрати медзаклад, що має договір з Національною службою здоров’я України за пакетом “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. На Чернігівщині таких закладів – 21. За ведення однієї вагітності  держава щомісяця платить лікарні 786 грн. Ця сума гарантує УЗД-дослідження, всі необхідні скринінги, лабораторні аналізи, консультації лікаря, який веде вагітність, а також, за потреби, консультації вузьких спеціалістів”, – зазначила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові цього року зафіксували 160 звернень стосовно можливого захворювання на сказ

Жінка може звернутися по послугу самостійно або за направленням свого сімейного чи лікуючого лікаря. Від початку 2024 року станом на 1 травня в Чернігівській області послугу отримали вже 2742 пацієнтки.

Які послуги покриваються Програмою медичних гарантій:

  • контроль стану здоров’я вагітної, консультації, індивідуальний план ведення вагітності;
  • проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень, у тому числі дослідження функції щитоподібної залози, аналізи на інфекції та віруси, УЗД, КТГ, ЕКГ тощо;
  • пренатальний скринінг: УЗД, дослідження рівнів біохімічних маркерів;
  • оцінка факторів ризику прееклампсії та її профілактика;
  • направлення до перинатального консиліуму за участі інших фахівців при виявленні у плода ознак аномалій чи патологій;
  • направлення на комісію з визначення показань для штучного переривання вагітності від 12 до 22 тижнів за медичними показами;
  • надання невідкладної медичної допомоги;
  • інформаційна підготовка до пологів та батьківства;
  • направлення на профілактичні щеплення;
  • психологічна підтримка тощо.

У Чернігівській області за пакетом “Ведення вагітності в амбулаторних умовах” законтрактовані медзаклади зокрема в наступних населених пунктах: Чернігів, Бахмач, Бобровиця, Борзна, Корюківка, Мена, Ніжин, Прилуки, Сновськ. Знайти найближчий до вас заклад можна на дашборді НСЗУ на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг – оберіть область та групу послуг (35 Ведення вагітності в амбулаторних умовах).

Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже потрібний медзаклад.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button