Суспільство

Сталіна і Леніна віддали на експертизу: недекомунізовані об’єкти Чернігівщини

Багато років із законом про декомунізацію і до цього часу не рятують Чернігівщину від комуністичної символіки, яка, на думку багатьох істориків, ментально тягне нашу країну назад, у «совок».

ЧЕline поцікавився в Сергія Бутка, представника Інституту національної пам’яті в Чернігівській  області, чи залишилися ще в нашому регіоні об’єкти, що не пройшли декомунізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові розпочалась декомунізація залізничного вокзалу

«Мабуть, найголовнішим таким знаковим об’єктом залишається Новгород-Сіверська водонапірна вежа. Там було слідство. Воно триває й досі. Зараз забрали «Сталіна і Леніна» на експертизу, щоб визначити, комуністичні це об’єкти чи ні. Чи не смішно це??? Сміються над духом і буквою закону. Всі експертизи вже давно були зроблені Інститутом національної пам’яті.

Крім цього об’єкта, думаю, в області залишається ще багато будівель із комуністичною символікою. Тому проблема є, вона залишається. Особливо багато будинків культури мають радянський герб – чи то СРСР, чи то УРСР. Коли питають про це сільських голів, вони або роблять великі очі, або відповідають уже класичною фразою «Немає коштів». Але декомунізацію можна робити і в два етапи – спершу закрити ці символи, а потім, коли будуть кошти, зняти. На жаль, багато наших співгромадян не розуміють, що це не просто наліпки, це символи вбивств і пригноблення мільйонів і мільйонів наших співвітчизників. І це нерозуміння найстрашніше», – розповів Сергій Бутко.

За словами історика, Інститут національної пам’яті і за нового керівництва продовжить попередню політику. Так, уже була зустріч-знайомство з новим директором Інституту Антоном Дробовичем. На ній останній був запрошений до Чернігівщини, а саме до Крут на 29 січня. Антон Дробович запрошення прийняв, тому найближчим часом уперше як директор відвідає нашу область.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button